Szombathely

2015.08.05. 15:11

Zárul a városrészfejlesztés

Szombathely - A végéhez ért az úgynevezett Integrált Városfejlesztési Stratégia második üteme. Közlekedésbiztonsági fejlesztésre, közvilágítás-korszerűsítésre és templomfelújításra is költött Szombathely a 474 millió forintból.

Bakos Ágnes

Mindenki tanúja lehetett, ahogy megszépült az elmúlt két évben a Körmendi út Óperint utcai városrész most zárul a többlépcsős, nagyszabású szociális célú rehabilitáció. Illés Károly alpolgármester emlékeztetett: a körforgalmi csomópont kiépítése és a gyalogos-átkelőhelyek megvilágításának korszerűsítése a biztonságos közlekedést szolgálja.

Mintegy 4 millió forintból építették ki a szabványos közvilágítást három, Dózsa György utcai gyalogátkelőhelynél. Új lámpaoszlopokat építettek be, és kicserélték a lámpatesteket. A földmunkákra azért volt szükség, mert az oszlopok az út alatt átvezetett kábelen keresztül kapják az energiát. Ez volt egyébként az első, amely megvalósult az IVS2 projektelemei közül.

Az Óperint utca 18. számú ház felújítása is a projekt része volt - hangsúlyozta az alpolgármester.

Fotó: Szombathelyi Városháza

A Károlyi Gáspár tér is érintett volt többszörösen a fejlesztésben: fákat ültettek és bővültek a virágágyások, a burkolat már akadálymentes az Alma mater szobor körül. A parkba új padokat tettek és felújították a sétány kavicsfelületét.

A református templom is megújult a projekt során: nyílászárókat cseréltek, közműcsere és -felújítás zajlott - sorolta Illés Károly. A templom főbejáratánál újjáépítették az előlépcsőt, a mellvédfalat és tartozékait.

A református templom is megújult a projekt során: nyílászárókat cseréltek, közműcsere és -felújítás zajlott - sorolta Illés Károly.

Közben 50 millió forintból újították fel a szombathelyi evangélikus templomot. A városrehabilitációs projekt során megszépült az épület homlokzata, korszerűsítették a tetőszerkezetet, kicserélték nyílászárókat sorolta Gregersen-Labossa György, a Szombathely Evangélikus Egyházközség lelkésze.

- Öröm a Szombathelyi Evangélikus Egyházközségnek, hogy részt vett ebben a projektben, köszönet illeti a városvezetést, mert nagyon jó volt kooperáció - emelte ki a lelkész. Példamutatónak nevezte az összedolgozást a helyi közösség érdekében. A templom felújításával kapcsolatban hangsúlyozta: évek, évtizedek óta váratott magára a renoválás, hiszen csak kisebb összegek, adományok álltak rendelkezésre, de generális megújításra nem volt lehetőség eddig. Az új tér kialakítása után látható az 1896-ban épült templom, a homlokzat, amit Ludwig Schöne tervezett, akinek a szombathelyi zsinagógát is köszönhetjük emelte ki a lelkész.

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia második üteme, a Körmendi út Óperint utcai szociális célú rehabilitációs program ünnepélyesen a jövő hétfőn zárul: augusztus 10-én lesz a 474 millió forintos fejlesztés avatási ceremóniája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!