Szombathely

2015.09.15. 18:35

Horvát iskola a megyeszékhelyen

Szombathely - A szerdai városi közgyűlés előkészítéseként kedden az önkormányzat több bizottsága, köztük az oktatási és szociális, valamint a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottsága ülésezett a városházán.

Az oktatási és szociális bizottság vita nélkül fogadta el a költségvetési rendelet módosítását, valamint a fedett uszoda fejlesztésével kapcsolatos előterjesztéseket. A testület tájékoztatást kapott az Országos Horvát Önkormányzat iskolaalapítási terveiről. Szándékaik szerint már a jövő ősszel elindulna Szombathelyen a horvát általános iskolai első osztálya, és ezt felmenő rendszerben követnék a további osztályok. Regionális beiskolázással szó van a horvát gimnáziumi oktatás megszervezéséről is. Az ingatlanhasznosítási beszámoló kapcsán a bizottság a lakásrendelet módosítását javasolta annak érdekében, hogy abban egyértelműen fogalmazzák meg, mit is értenek a kérelmező krízishelyzetén. Az oktatási és szociális bizottság fontosnak tartaná azt is, hogy a fiatalok kerülhessenek a jelenleginél kedvezőbb helyzetbe a lakásigényeik elbírálásánál.

A jogi és társadalmi kapcsolatok bizottsága jórészt jogi szempontból értékelte a közgyűlési előterjesztéseket, miközben megfogalmaztak konkrét javaslatokat is. Ilyen volt például az, hogy egyeztetni kellene a horgászokkal a horgászat rendjéről, mivel előfordulnak konfliktusok a horgászok, valamint a tóparton futók, sétálók között. Kezdeményezték azt is, hogy tóparton tiltsák meg a kerékpározást. Vitát váltott ki a közösségi közlekedésről szóló előterjesztés is, mivel egyes bizottsági tagok jelentősebb menetrendi változtatásokra számítottak. Molnár Miklós alpolgármester azonban arra hívta fel az e figyelmet, hogy jövőre lejár a Vas Volánnal kötött közszolgáltatási szerződés, ezért készül egy döntés előkészítő anyag annak bemutatására, hogy hogyan lehetne egy olyan közösségi közlekedést megvalósítani, amit mindenki el tud fogadni. Ennek során megvizsgálják egy önkormányzati közlekedési társaság létrehozását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!