Szombathely

2016.01.26. 13:52

Hogy készül a farsangi fánk? - A Barátság ovisok már tudják

Az Agora - Művelődési és Sportházban a Farsangoló elnevezésű kézműves foglakozásokra várják az ovisokat és az iskolásokat. Most a Barátság Óvoda apróságai leshettek bele a fánksütés rejtelmeibe.

Vadas Krisztina

Húsz gyermek érkezett a szombathelyi Barátság Óvodából, hogy ellessék az igazi farsangi fánksütés fortélyait. A korcsoport vegyes volt: minden csoportból jöttek lurkók.

A foglalkozásvezető, Geosits Judit először arra kérte a kicsiket, hogy válasszanak egy-egy alapanyagot, és azt társaiknak fel kellett ismerni. Nagyon ügyesek voltak: a rumon és az élesztőn kívül mindent eltaláltak. Volt, aki kóstolás nélkül rávágta, hogy a tálban porcukor van, pedig valljuk be, könnyen összetéveszthető még felnőtt fejjel is a liszttel.

Judit mesélt a gyerekeknek a farsang eredetéről is. Elmondta, hogy a farsang tulajdonképpen a tél és a tavasz harca. Ilyenkor az emberek szeretnek nagyokat enni és mulatni, hiszen nemsokára jön a böjt időszaka, amikor sok finomság tiltólistára kerül. Régen ilyen étel volt a fánk is, mivel zsírban sült. Azt is megtudtuk tőle, hogy a fánk tésztája akkor az igazi, ha olyan, mintha pók szőtte volna.

Ezután a gyerekek nagy élvezettel elkezdték formázni a tésztából saját fánkjaikat, amelyeket sütés után, szépen becsomagolva vihettek haza ajándékba szüleiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!