Szombathely

2016.01.14. 13:46

Parajdi és himalájai só segíti a gyógyulást - A terápiás helyiségben fogyatékkal élő fiataloknak tartanak foglalkozásokat

Szombathely - Sószobát alakítottak ki a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. 11-es Huszár úti nappali központjában. A terápiás helyiségben fogyatékkal élő fiataloknak tartanak foglalkozásokat.

Szombathelyi Médiaközpont

A nappali központ második emeletén alakították ki a sószobát, ami egyúttal pihenő- és relaxációs helyiség is. A szürke tömbök Erdélyből, a parajdi sóbányából származnak, a sárga téglák himalájai sóból készültek. Egy ventillátor keringeti a sós levegőt a térben, amit a foglalkozások ideje alatt belélegezhetnek az itt tartózkodók.

"Próbáljuk úgy alkalmazni, hogy naponta minden fiatal bekerüljön ebbe a szobába, ahol egyszerre négyen tartózkodhatnak. Ez egy új dolog, reméljük, a jövőben bővíteni tudjuk, és akkor még többen, akár a város többi fogyatékos fiatalja is igénybe veheti" - mondta el Király Endréné, az intézmény terápiás munkatársa.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

30-40 percet kell eltölteni a szobában, hogy a só jótékony hatása érvényesüljön. Enyhülnek a felső légúti panaszok, csillapodik a köhögés, az allergiás és asztmatikus tünetek is. A szobát csütörtökön délelőtt megtekintette dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki orvosként is beszélt a sóterápia előnyeiről. A sószoba két nap alatt elkészült, ezzel tovább bővült az intézmény által nyújtott ellátási formák köre.

"Teljessé válik a nappali ellátás, vízágy, masszázsfotel, akadálymentes számítógépek segítik, hogy a nappali szolgálat ellátottjai mindenre megoldást kínáló ellátást vehessenek igénybe" - tudtuk meg Németh Klárától, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

A jövőben még egy levegőporlasztó berendezést is felszerelnének, amivel tovább fokozható a sós levegő jótékony hatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!