Szombathely

2016.03.13. 11:42

Az űrkutatásról is szó volt a szombathelyi Zonta-jubileumon – Négy új tagot avattak

Szombathely – Jubilál, 25 éves a Zonta Club Szombathely. Ausztriai vendégekkel együtt ünnepeltek a Szent Márton-emlékévhez kapcsolódva a tagok, és átadták az Amelia Earhart-díjat.

Bakos Ágnes

– Köszönöm, hogy vannak! – így köszöntötte dr. Puskás Tivadar polgármester a 25 éves Zonta Club Szombathely tagjait. Arról beszélt, mennyire fontos a nők társadalmi szerepe, és igazán ők képesek az összefogásra, arra, hogy tegyenek másokért.

Az elmúlt években végzett társadalmi munka elismeréséül Szombathely Megyei Jogú Város nevében díszoklevelet adott át Mák Károlynénak, a Zonta Club Szombathely elnökének, aki felidézte: a szervezet 1990 novemberében csatlakozott a Zonta International Clubhálózatához.

Hivatalos bejegyzése az 1991-es év elején volt, ennek jubileumát ünnepelték, a Szent Márton-emlékévhez kapcsolódva a hétvégén.

Rendkívüli volt az ünnepi alkalom, hiszen először kapott magyar kutató Amelia Earhart díjat.


Verebélyiné Dósa Melinda geofizikus, űrkutató, ahogy köszöntőjében fogalmazott, ő az ELTE-n végzett első űrkutató osztály fele. Az időjárási hatásokra szakosodott, röviden és laikusokhoz szólva elmondta: az űrben nem csak vákum van, hanem elektromos és mágneses terek, gyakorlatilag ezekkel foglalkozik. Most a doktori címért dolgozik. A kétgyermekes édesanya kutatásait segíti a támogatással a Zonta Club Szombathely, illetve az egész Zonta kerület.

Az Amelia Earhart ösztöndíjak alapítása óta már majdnem 1500 fiatal nőt segítettek a klubok, szerte a világon, hetven országban – első magyarként a budapesti Dósa Melindát. A nők kisebbségben vannak a tudományos és a műszaki területeken – ezért ők a támogatottak. Könyvekre, konferenciákon való részvételre, szoftverekre költhetik a támogatást a díjazottak.

Három középiskolás lány kapott elismerést a Zonta Club szombathelyi szervezetétől: angol nyelven írtak dolgozatot a nőkről a közéletben. A Nagy Lajos Gimnázium, a Kanizsai Dorottya Gimnázium, valamint a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium egy-egy diákját ismerték el: Horváth Karolin a harmadik, Németh Fruzsina a második, Nagy Ida az első helyet érte el munkájával. Ida írását európai megmérettetésre küldte tovább a zsűri. A dolgozatok tartalmának és kivitelezésének értékelésére külön meghívót kaptak a fiatalok egy tavaszi Zonta-összejövetelre.

A szombathelyi városházán tartott jubileumi Zonta-ünnepség egyben avató is volt: 16 fősre bővült a szombathelyi tagság. Ünnepélyesen és jelképesen sárga kendőt és sárga rózsát kapott a négy új tag: Pallósiné dr. Toldi Márta, Doma Móni, Őriné Gabriella és Hortobágyi Ágnes.

Ausztriai vendégekkel ünnepeltek együtt a Zonta Club Szombathely tagjai, mások mellett Margot Fleck, a Zonta kerületi direktora is részt vett a jubileumon.

Zene és ének is része volt a programnak: a szombathelyi zontiánok két támogatottja szerepelt. Trombitán játszott Futó Kovács Szandra – neki a Zonta Club Szombathely bérli a hangszert, miközben egy saját trombitára gyűjtenek a tehetséges lánynak.

Bródy János Szavak című énekét Zsuzsics Armandó előadásában hallhatták az ünneplők. Armandó a Micimackó óvodába jár és óriási sikere volt, visszatapsolták az ünneplők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!