Szombathely

2016.05.04. 11:17

Rakománya rengeteg betű - A szárszói József Attila-szerelvény alkotója Szombathelyen

Szombathely – Ortutay Tamás szobrász-képzőművész lesz a Genius Savariensis Szabadegyetem vendége csütörtökön 17.30-kor az Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárában (Szily u. 1.).

Ölbei Lívia

A 70 éves Ortutay Tamás jegyzi sok más mellett a Balatonszárszón éppen 20 éve – nagy érdeklődés mellett – fölavatott nem mindennapi József Attila-emlékművet. Adódik több más évforduló is: május 5-én van Radnóti Miklós 107. születésnapja, 70 éve került napvilágra a Bori notesz, 30 éve következett be a csernobili katasztrófa, ősszel lesz 60 éve, hogy kitört az „56-os” forradalom és szabadságharc (Ortutay Tamásnak 56-os emlékműve is van). Az estet dr. habil. Fűzfa Balázs egyetemi docens vezeti be, Ortutay Tamást Kaszap Sára kérdezi.

Időkerék a tónál, feketén-fehéren: Húsz éve áll a József Attila-emlékmű a szárszói parkban

Mi pedig a hír hallatán elkezdtünk régi fotókat keresgélni. Ott voltunk húsz éve Balatonszárszón, József Attila halálának helyszínén, a tóparton állt már ez a különös Ortutay-szerelvény: rakománya rengeteg betű, József Attila-verseket rakhatunk ki a kicsi kockákból. Megrendítő élmény, ahogy az alkotó bízik József Attilában – és bízik a befogadóban, sőt: egyenesen számít a befogadói közreműködésre.

Ortutay Tamás számít a befogadóra: a betűkből József Attila-verseket rakhatunk ki Fotó: Benkő Sándor/VN archív

Közben karnyújtásnyira és örökkön hullámzik-háborog a tó, mint a tenger. A fekete-fehér fotók (az áldott, hosszútűrő papír) őrzik a kíváncsiság, a ráismerés, az ismerkedés örömét. Régen volt, talán igaz se volt. Dehogynem: itt a kézzel fogható bizonyíték. És a versek, például a Kiáltozás, ott alul kiböngészhető: „ ( ) Mint fatutaj a folyamon, / mint méla tót a tutajon, / száll alá emberi fajom / némán a szenvedéstől – / de én sírok, kiáltozom (...)”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!