Szombathely

2017.01.08. 18:47

Majthényi László: 2017 már a megvalósítás éve lesz

Szombathely - 2016-ban eredményes évet zárt a Vas Megyei Önkormányzat. Ennek az esztendőnek a kiemelt feladata a Területfejlesztés Operatív Program (TOP) előkészítése, illetve lebonyolítása volt, fogalmazta meg Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke az elmúlt év eredményeinek összegzésekor.

Szombathelyi Médiaközpont

- A TOP-os pályázatok jelentős része megjelent, és ezek döntő része már le is zárult - tudtuk meg Majthényi Lászlótól, a Vas Megyei Közgyűlés elnökétől.

- A 2014-2020-as időszakban 35 milliárd forintnyi az a forrás, amely Szombathely és Vas megye többi települése rendelkezésére áll. Ebből 21,6 milliárd forint szolgálja a megyeszékhelyen kívüli települések fejlesztését. Az aktivitás, amit a településektől vártunk, beigazolódott. Nagyon sok jól előkészített pályázatot adtak be a Területi Operatív Program keretében. Ha a darabszámot nézzük, akkor Vas megye országosan a legaktívabb megyék közé tartozott.

Majthényi László: Sikeres évet zárt a Vas Megyei Önkormányzat Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

A pályázatok előkészítése, beadása során nagyon jó kapcsolat alakult ki a megyei önkormányzat és a vasi települések között. Hasonlóan sikeres az együttműködésünk a megyei jogú város vezetésével, gördülékenyen ment a projektek előkészítése. Az év végén elkezdődött a pályázatok bírálata is. A megyei közgyűlés alapított egy döntés-előkészítő bizottságot, amely két alkalommal is ülésezett az év végén. Részben már elbírálták a turisztikai pályázatokat, illetve elsőként elindultak a foglalkoztatási paktummal kapcsolatos projektek.

- Melyek voltak a legnagyobb érdeklődéssel kísért pályázatok?

- Két ilyen pályázat volt. Az egyik a csapadékvíz-elvezetési rendszerek kiépítése, a másik pedig a települések, kistelepülések orvosi rendelőinek, polgármesteri hivatalainak energetikai célú felújítása. Ezeknél a beérkezett igények a kétszeresét teszik ki a rendelkezésre álló keretnek. Minden igény kielégítéséhez további 3 milliárd forintos plusz forrásra lenne szükség, de egyelőre ezt nem tudjuk garantálni. Ez nagyban függ a többi megye sikerességétől, a forrásaik felhasználása hatékonyságától. Vas megye Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőivel, Hende Csabával, Németh Zsolttal és Ágh Péterrel - aki megyei fejlesztési biztos is egyben - elkezdtünk lobbizni a pluszforrás megszerzése érdekében.

- A megyei önkormányzat megnövekedett feladatainak hogyan tudott megfelelni?

- A hivatalba tavaly új munkatársak érkeztek, akik korábban jórészt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnél dolgoztak. Ők a megyei önkormányzatnál területfejlesztéssel, illetve nemzetközi pályázataink elkészítésével és menedzselésével foglalkoznak.

- Az M86-os út elkészülte után lesznek további útfejlesztések?

- Természetesen, további komoly útfejlesztések vannak előkészítés alatt. Ilyen a 8-as számú főút Körmend és az országhatár közötti szakasza, amely várhatóan 2020-ig valósul meg, és megtörténik a Zalaegerszeg-Vasvár között tervezett gyorsforgalmi út
előkészítése is.

- Hogyan alakultak az elmúlt évben a megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatai?

- A területfejlesztési fel-adatainkon túl nemzetközi kapcsolatok építésével, illetve a szlovén és az osztrák határ menti pályázatokon való részvétellel, közös projektek megvalósításával szeretnénk tovább erősíteni a szerepünket. Nemzetközi kapcsolatainkban nagyon fontosak a magyar-magyar kapcsolatok. Ezek közé tartozik a Hunyad megyei együttműködés, s rövidesen aláírjuk a testvérmegyei szerződést Hargita megyével. Dolgozunk egy Vas-Hunyad-Hargita megyei hármas kapcsolatrendszer kialakításán is.

- Mit vár ettől az esztendőtől?

- 2017 már a szerződéskötések és a megvalósítás éve lesz. Elindulnak a konkrét beruházások, amelyek sikeres kivitelezése ugyancsak összehangolt munkát igényel a megyei önkormányzat és a települések között. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján azonban bízhatunk abban, hogy ezt az akadályt is sikeresen vesszük, és az idén dinamikusan fejlődik majd Vas megye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!