Szombathely

2010.03.17. 06:44

A Szombathelyi Képtár Textilgyűjteményéből látható kiállítás Gödöllőn

A Szombathelyi Képtár Textilgyűjteményéből látható kiállítás a gödöllői GIM-házban április 11-éig. A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Gödöllői Tavaszi Napok keretében szakmai tárlatvezetést tart ott március 26-án a gyűjteményvezető, Cebula Anna.

Merklin Tímea

A Szombathelyi Képtár kivételes a hazai textilművészet területén, mert nincs olyan kiállítás vagy komolyabb publikáció anélkül, hogy ne használnák fel gyűjteményét és dokumentációját. A kortárs textilművészet harmincéves története rajzolódik ki a szombathelyi textilbiennálék áttekintésével, amelyek hol követői, hol kezdeményezői a művészeti ágon belüli változásoknak.

A Gödöllőn most látható minitextilek megszületése összefüggésben áll a 60-as évek avantgárd textiljével. Az 1975-ben megrendezett első magyar miniatűrtextil kiállítást 1976-ban nemzetközi biennálévá szélesítették. A Miniatűrtextil Biennále biztosítja az információk nemzetközi cseréjét a műfajon belül, az alkotók lehetőséget kapnak egymás munkáinak megtekintésére, a közönséggel való találkozásra.

A műfaj sokfélesége, a felhasznált anyagok gazdagsága, a formai változatosság, a tartalom sokfélesége az alkotók különbözőségét, érdeklődési körének differenciáltságát mutatja be, jelezve a művészek kutatási területeit. Apró méretük (20x20x20 centiméter) közeli megszemlélésre hívja a nézőt, bensőséges viszonyt teremtve a mű és a szemlélő között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!