Szombathely

2014.11.17. 15:24

Aki tanít: Tanai Erzsébet

Gencsapáti – Népi énekes műhely címmel egynapos regionális szakmai továbbképzést szervez a Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár Vas, Zala és Veszprém megye népdalkörvezetői, népdalénekesei, valamint a népzenét, népdalt oktató pedagógusai részére november 22-én reggel 9.30-tól.

Merklin Tímea

A műhely célja, hogy népzeneelméleti előadások mellett tapasztalt népzenetanárok segítségével tanuljanak egy-egy kisebb tájegység népdalaiból, népzenéjéből. A műhelyekben lehetőség nyílik egyéni konzultációra is, főleg azoknak, akik nem tudtak részt venni a szövetség szigligeti országos táborában. A kötetlen szakmai találkozások segítséget adnak ahhoz, hogy a résztvevőknek minél hitelesebb tudása legyen a népi hangvételről, a magyar népzenei dialektusokról. Ezen kívül lehetőség nyílik a csoportok közötti kapcsolatok építésére, tapasztalatok átadására.

A rendezvényt Tanai Erzsébet, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagja, népdalénekes, a Vasi Népdalstúdió vezetője nyitja meg, majd megemlékeznek dr. Olsvai Imre népzenekutatóról. Utána Tanai Erzsébet ormánsági népdalokat tanít Olsvai Imre gyűjtéséből diákoknak és népdalkörvezetőknek, majd - eredeti felvételek alapján felföldi népdalokat lehet tanulni.

A gencsapáti könyvtárban aznap népzenei kiadványokból rendeznek kiállítást, amelyekből lehet gyűjteni, és kölcsönözni is rövid határidőre. Dr. Olsvai Imre népzenekutató gyűjtéseiből is válogathatnak az érdeklődők - fénymásolási lehetőség is van-, valamint a hagyományokhoz híven karácsonyi kézműves vásár is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!