Szombathely

2014.05.12. 10:00

Elvitte a mentő a szobrászt a Pelikán parkból

Szombathely - Elvitte a mentő a szobrászt a Pelikán parkból, ahol épp a híres, sokszor fejét vesztett Pelikán szobrot állította helyre.

Merklin Tímea

Dr. Puskás Tivadar polgármester hétfőn 11 órakor látogatott ki a parkba, hogy megnézze a már majdnem elkészült munkát, amikor a szobrász a szívéhez kapott, le kellett ülnie. A polgármester, aki civilben mentőorvos, kis beszélgetés után mentőt hívott hozzá, amely azonnal be is szállította a kórházba, hogy elvégezzék a szükséges vizsgálatokat.

Fotó: Horváth Csaba

A Pelikán szobor a város egyik büszkesége, Rumi Rajki István szobrászművész alkotása, évtizedek óta a Pelikán park dísze, vandálok többször letörték már a fejét. Már egy éve megint  fej nélkül volt a szobor, amikor a városi önkormányzat Veres Gábor szobrászművészt megkérte a helyreállításra.

Fotó: Horváth Csaba

Veres Gábor még a rosszulléte előtt elmondta: sok bányát bejárt, hogy ugyanilyen márványt szerezzen, mint a szobor alapanyaga, valószínűleg romániai, rózsaszín, zöldes erezetű márvány. A szobor feje meglett, de a nyaki és a csőr részből hiányzott egy V alakú darab, ezt kellett pótolni. A szobrász nem restaurátor, de a Rumi Rajki István iránti tiszteletből vállalta el a munkát. Két rozsdamentes csappal erősítette vissza a fejet az anyagpótlás után, úgyhogy most nem lehet olyan egyszerűen lerúgni, letörni. A régi és az új részeket össze kellett faragni, csiszolgatni, hogy a felület olyan sima legyen, mint korábban. A szobrász a nagy kőporral járó csiszolás után épp faragott, amikor a polgármester megérkezett. Még meg tudták beszélni, hogy a megrendelt munkát a város 200 ezer forint plusz ÁFA  értékben fizeti ki. Ezután lett rosszul a szobrász.

A szobrot eddig semmi sem védte, most azonban térfigyelő kamerát szereltetett fel a város egy közeli oszlopra, meg is világították, úgyhogy ezután senki nem teheti tönkre büntetlenül, és a kár megfizetése nélkül.


A történet teljességéhez hozzátartozik, hogy az eredeti szobrot Rumi Rajki István alkotta, de miután többször letörték a fejét, Szombathely város szoborraktárába került, és Tornai Endre András szobrászművész készített egy újat. De ennek is letörték a fejét, ezt restaurálta most Veres Gábor, akit elvitt a mentő a Pelikán parkból munka közben, de már jól van, hazamehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!