Szombathely

2015.02.25. 16:35

Munkát, fizetést adnak a szombathelyi hajléktalanoknak - Négyszázmillió forint jut szociális támogatásra

Szombathely - Hajléktalan álláskeresők közfoglalkoztatását elősegítő mintaprogram indulhat Szombathelyen – ezt sajtótájékoztatón jelentették be tegnap a Városházán.

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért is felelős helyettes államtitkársága megbízásából év elején a megyei munkaügyi szervezet mérte fel a térségben a hajléktalanhelyzetet, illetve javaslatokat várt az érintettek foglalkoztatását célzó, értékteremtő programok kidolgozására. A szombathelyi önkormányzat cége, a Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. is elkészítette tervezetét, mely negyven hajléktalan közfoglalkoztatására adhat alkalmat. Előzetes információk szerint jó esély van a program megvalósítására.

Közterületek kaszálása, szegélynövények gondozása, játszóterek tisztán tartása: egyebek mellett ezek a feladatok várhatnak majd a résztvevőkre március 16-ától egy éven át.

- A Savaria Rehab-Team egy korábbi program keretében már szervezett parkgondozóképzést, az akkor végzettek közül lesz, aki most munkához juthat, és mások számára is adott a lehetőség, hogy hasznos, de szakképesítést nem igénylő feladatokat lássanak el – mondta Bujtás Edit, a kft. igazgatója.

A mintaprogram összköltsége 75 millió forint, ebből másfél milliót önerőből a szombathelyi önkormányzat biztosít. Puskás Tivadar polgármester kiemelte: - Mindenekelőtt fontos, hogy a közfoglalkoztatással munkát adunk hajléktalan embereknek, akik most nem dolgoznak, másrészt ez a munka olyan jellegű, amit hasznot hoz Szombathelynek, hisz a város 84 játszóterének és 260 hektárnyi közterének gondozásában működnek majd közre a résztvevők.

Szombathely új, Szent Márton Köpenye Szociális Programjának elfogadásáról a csütörtöki közgyűlésen dönt a képviselő-testület. Ebben a most elnyerhető összeggel együtt mintegy négyszázmillió forint jut szociális támogatásra, segélyezésre.

Koczka Tibor és Puskás Tivadar Fotó: Benkő Sándor

- Hajléktalanok számára ad munkalehetőséget a mintaprogram, ezért ők pénzt kapnak, ebből pedig fizetni tudnak a szociális ellátásért, amiből az intézményeinknek plusz bevétele származik – említette a mintaprogram további előnyeit Koczka Tibor alpolgármester.

A program keretében szociális mosoda is létesülhet Szombathelyen, itt a szociális intézményekben használt munkaruhák, ágyneműk mosásával foglalkoznak majd. Ehhez, illetve a parkgondozáshoz szükséges eszközökre is biztosít forrást a mintaprogram.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!