Szombathely

2009.01.30. 03:29

Nem üres zsebbel megy az igazgató

<b>Szombathely </b> - Közös megegyezéssel, tizenöt havi fizetésének megfelelő, azaz bruttó12 milliós végkielégítéssel távozik posztjáról a városi vagyonhasznosító cég igazgatója.

Angyal László

Burkolt kirúgás történt , így fogalmaz dr. Czeglédy Csaba alpolgármester a múlt heti igazgatótanácsi ülésről, ahol döntöttek arról, hogy Kovács Elődnek mennie kell.

Tavaly szeptember óta, amikor megszületett az új többség a közgyűlésben, érezhető a bizalmatlanság a városvezetés támogatását élvező Kovács Előddel szemben. Minden egy irányba mutatott, különböző vizsgálatok indultak, de ezek kifulladtak: nem sikerült fegyelmi eljárást kezdeményezni a vezérigazgató ellen. Az MSZP nem ért egyet a közös megegyezéssel, ez munkajogi kategória, mi úgy látjuk, eltávolították a vezérigazgatót. S mivel fegyelmi úton ez nem sikerült, sok pénzbe, milliókba kerül a városnak, de ez sem érdekli különösebben az új többséget.

A Szova Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, a közgyűlés koordinációs tanácsnoka, Marton Zsolt azt hangsúlyozza, hogy az igazgatótanács vezetője, Németh László - akit dr. Ipkovich György polgármester javasolt erre a posztra - szintén megszavazta a döntést. Az előzményekről, a tavaly ősszel indult vizsgálatokról sem feledkezik meg a fideszes politikus.

Valóban sok szerződést átvizsgáltunk az elmúlt időszakban, ezek között voltak reklámjellegű, szponzorációs, illetve vállalkozási szerződések. Az esetleges fegyelmi felelősség kérdéséig azonban nem juthatott el a vizsgálat, mert az érintett dolgozók munkaviszonya időközben megszűnt. Arról is szó volt, hogy a Szova Zrt. működését átvizsgáltatjuk, ám miután kiderült, hogy ez mintegy 30 millió forintba kerül, a polgármesterrel egyetértésben elvetettük ezt az indítványt. A teljes képhez hozzátartozik: a polgármester és a közgyűlés döntései nyomán sokszor került olyan helyzetbe a vezérigazgató, hogy csak szabálytalanság árán tudta végrehajtani az utasításokat.

A FEB elnöke nem cáfolta lapunk értesülését, mely szerint a megegyezésnek ára van: a vezérigazgató szerződése alapján 12 havi fizetésnek megfelelő végkielégítésre jogosult, ezt toldotta meg az IT további három hónapnyi járandósággal.

Amikor az üggyel kapcsolatban felhívjuk dr. Ipkovich György polgármestert, az elöljáró is a bizalom hiányát említi, s úgy véli, hogy a lovagiasság szabályai szerint történt az elválás.

Kovács Előd munkájával szemben nem volt konkrét, érdemi kifogás, ezért javasoltam a szerződés szerinti járandóságán felül még három hónapnyi bért , mondja a politikus. A polgármester hozzá- teszi: az IT döntését még a közgyűlésnek is jóvá kell hagynia. Ezért a mai, zárt ülés egyik napirendi pontja lesz a vezérigazgató távozása.

Információink szerint a Szova Zrt. élére dr. Németh Gábor, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. igazgatója kerül, kinevezéséről a közgyűlés dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!