Szombathely

2015.01.14. 19:55

Tartalékos katonák: jól bevált a rendszer

A Magyar Honvédség csak akkor lehet képes alapfeladatainak maradéktalan ellátására, ha a hivatásos és a szerződéses állomány mellett az önkéntes tartalékosok is kiegészítik a meglévő erők képességeit. A néhány évvel ezelőtt létrejött Önkéntes Tartalékos Rendszer szombathelyi katonái legutóbb decemberben vettek részt kiképzésen.

Szombathelyi Médiaközpont

A jelenlegi 5500 fős tartalékos létszám élő, működő, prosperáló rendszert jelent, amely minden egyes működési területen komoly eredményeket ér el. A Vas megyei tartalékos katonák javarésze szolgálati járandóságos katona, akik 2013 tavaszától vesznek részt a védelmi igazgatás munkájában. Dr. Baán Mihály alezredestől, a Vas Megyei Kormányhivatal védelmi bizottságának titkárságvezetőjétől megtudtuk, hogy gyakorlatilag alig kellett kiképezni ezeket a katonákat, hiszen húsz-harminc évnyi tapasztalat után, katonai feladatokban is gyorsan bevethetők, és átadhatják a tapasztalataikat azoknak a fiatalabbaknak, akik ezek nélkül kerülnek a rendszerbe.

- A törvényi előírásoknak megfelelően három év alatt összesen hat hónap szolgálatot kell teljesíteniük, ezen kívül ha különleges jogrendet rendelnek el,  mint ahogy az 2013 júniusában is előfordult, amikor veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, a dunai árvízi munkálatokba is bevonták az önkéntes tartalékosokat – tette hozzá dr. Baán Mihály.

dr. Baán Mihály alezredes (Fotó: Médiaközpont)

A csapatszellem és a közösségi erő mutatkozott meg a nagy dunai árvíz idején, ekkor Szentendrén védekeztek a szombathelyi önkéntes tartalékosok, közöttük Kiss Zoltán tartalékos alezredes is.

- Szentendrén, az egyik nagy bevásárlóközpontban majdhogynem befolyt a víz, ezt ott többszázad magunkkal ,,lehomokzsákoltuk”, a dolgozók pedig azzal hálálták meg ezt nekünk, hogy két komplett hűtőláda fagylaltot, jégkrémet kitoltak és megköszönték a munkánkat elevenítette fel élményeit Kiss alezredes.

Az önkéntes műveleti tartalékosoknak egy esztendőben hatvan napot kell szakmai feladatokkal foglalkozniuk. Legutóbb decemberben voltak kéthetes felkészítésen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Dr. Földi Sándor tartalékos alezredes lapunknak elárulta, hogy védelemigazgatási, védelemgazdasági, háborús szervezési feladatokkal kapcsolatos ismereteket szereztek, amikből vizsgáztak, és oklevelet is kaptak, a felhalmozott tudást pedig a napi munka során hasznosítják majd.

Vadász Tibor önkéntes tartalékos törzszászlós

Vadász Tibor tartalékos törzszászlós ma is a szombathelyi toborzóirodán dolgozott, amikor felkerestük. Kérdésünkre elmondta, hogy ugyanazt teszik, mint aktív katonaként, tehát bent maradtak a sorozóbizottságban, és azoknak a kollégáknak segítenek, akik jelenleg is benne vannak a rendszerben.

A jövőről megtudtuk, hogy 2015-ben tovább folytatódik a toborzás, hiszen a tervek szerint a tartalékos rendszer bővítése mellett a szerződéses katonai szolgálatra való toborzás is határozottabbá válik, mert a katonai szervezetek komoly létszámhiánnyal küzdenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!