Tudomány

2012.05.14. 07:38

Megelőzhető betegség miatt hal meg évente ötmillió kisgyerek

Megelőzhető betegség, például tüdőgyulladás, hasmenés és malária következtében halt meg mintegy ötmillió 5 évesnél fiatalabb gyerek világszerte 2010-ben - tette közzé a The Lancet orvosi folyóirat legfrissebb számában.

MTI/AFP

A tanulmány szerzői szerint összesen 7,6 millió gyerek nem érte meg ötödik születésnapját az adott évben, amelyről az utolsó teljes körű összesítés rendelkezésre áll. Figyelmeztetnek arra is, hogy az ENSZ által elfogadott millenniumi fejlesztési célok közül a gyerekhalandóság kétharmados csökkentésére vonatkozó terv aligha fog teljesülni így 2015-re.

A gyerekhalálok 40 százaléka a születés utáni első 28 napban történt. "A koraszülöttség ma a második a vezető halálokok listáján a tüdőgyulladás után, 2015-re pedig vélhetően át is veszi az első helyet, hacsak nem gyorsulnak fel a megelőzésére irányuló beavatkozások" - írták a jelentés szerzői.

Öt ország - India, Nigéria, Kongói Demokratikus Köztársaság, Pakisztán és Kína - adta 2010-ben az összes 5 évesnél fiatalabb gyereket érintő halálozás csaknem felét.

Bár 2000, a millenniumi fejlesztési célok kitűzése óta körülbelül 2 millióval, azaz 26 százalékkal csökkent a gyerekhalálozások száma, ez nem volt elégséges a tanulmány szerzői szerint. A cél elérését most már csak abban az esetben tartják elérhetőnek, ha a leginkább veszélyeztetett régiókban és országokban a következő néhány évben gyors változások történnének a vezető halálokok területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!