Tudomány

2017.02.17. 14:27

Megvan a nyolcadik kontinens!

Területe szinte teljesen a Csendes-óceán mélyén fekszik, ám Új-zélandi tudósok szerint Zélandia lehet a nyolcadik kontinens.

A kutatók legfrissebb felfedezésüket a Geological Society of America's Journal folyóiratban publikálták, melyben Zélandia kontinenssé nyilvánítása mellett sorolják érveiket - írja a HVG.

Zélandia területe a maga ötmillió négyzetkilométerével nagyjából a szomszédos Ausztrália kétharmadának felel meg. 94 százalékát a Csendes-óceán borítja, csupán három jelentősebb földtömeg (Új-Zéland Északi- és Déli-szigete, valamint Új-Kaledónia) és néhány kisebb sziget magasodik ki belőle.

Alapesetben ha kontinensről van szó, az átlagember mindig szárazföldre gondol, ám a kutatók más tudományos szempontok miatt nevezik Zélandiát kontinensnek: ilyen a környező területekhez képest magasabb fekvés, a jellegzetes geológia, a jól meghatározott terület és az óceán fenekénél vastagabb földkéreg.

Videó: Auckland Museum

A tanulmány vezető szerzője, Nick Mortimer új-zélandi geológus, a tanulmány vezetője szerint a tudósok már több mint két évtizede gyűjtik az adatokat ahhoz, hogy Zélandiát kontinenssé nyilváníthassák.

Mortimer szerint egy tenger mélyén fekvő, mégis töredezetlen kontinens hasznos a kontinentális kéreg kohéziójának és szakadásának feltárásában, így Zélandia tudományos értéke óriásinak nevezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!