Tudomány

2014.02.21. 17:35

Gülüszemű és gépmásunk

Érdekes tanulmányt tett közzé egy jövővel foglalkozó kutató csoport.

Kozma Gábor

Meglátásuk szerint már 10-20 év múlva szakmák tucatjait dobhatjuk ki a vélhetően okosablakon, mivel a gülüszemű robotok átveszik a terepet. A tudósok szerint olyan félelmetes tempóban fejlődik a mikroelektronika és a számítógéphálózat, hogy küszöbön a minőségi áttörés. Azaz megjelenik a robotok új, intelligens generációja.

Mielőtt mosolyognánk, érdemes rápillantani a robotok miatt kihaló szakmákra. Ilyeneket olvashatunk, hogy portás, közgazdász (!), tervező, műszaki rajzoló, csomagoló, raktáros, diszpécser, takarító. Ez utóbbi, bevallom, kedvemre való lenne. Elképzelem, amint jön a deltás Robot Robi és azt mondja: – Itt pedig rend lesz! – azzal uccu neki, söprés! Innen már csak egy lépés sokak szerint a gépanyós, aki bármikor kikapcsolható, vagy a morózus főnök, aki remélhetőleg lefagy majd a munkahelyi teljesítmény láttán. El lehetne ezzel még viccelődni, ha nem írná az újság: Budapesten egy kutatóintézet portáján már robot dirigál. És azt is közlik, hogy pár év múlva, a 3D-s nyomtatás révén, sorozatban állíthatják elő gépmásainkat. Egyes multicégek már erre gyúrnak, pontosabban robotolnak.

Címkék#robotok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!