Utazó

2007.06.12. 15:10

Az energiagazdag Kerka völgyében

A térség adottságai, valamint az utóbbi évek idegenforgalmi fejlesztései miatt egyre inkább az aktív turizmusra helyeződik a hangsúly Lenti térségében. A Kerka völgye az ország utolsó érintetlen természeti területei közé tartozik, mely már önmagában is vonzó a kül- és belföldi turisták számára.

PLT

Lenti térségében a legfőbb idegenforgalmi vonzerőt a jövőre harmincéves, nemzetközi hírű gyógyfürdő és a Szent György Energiapark jelenti. A fürdő 40 ezer éves, nátrium-hidrogénkarbonátot tartalmazó vize elsősorban a mozgás-szervi és ízületi megbetegedésekre, a gerinc- és hátproblémák kezelésére alkalmas, míg az energiaparkban a jótékony földsugárzás segíti a szervezet testi és lelki egyensúlyának helyreállítását.
A gyógyfürdő öt szabadtéri, három fedett és egy félig fedett hidromasszázs-élménymedencével nyújt felüdülést a térségbe látogatóknak. Legnagyobb közülük az a 2004-ben átadott, szabálytalan alakú, 1340 négyzetméter vízfe-lületű családi élménymedence, amelyben vadvízáram, nyakzuhany, pezsgőfürdő, masszázspadok és egy 74 méter hosszúságú óriáscsúszda biztosítja az élményeket. 

A térségben az elmúlt esztendőben komoly idegenforgalmi fejlesztések kezdődtek, ennek részeként geomantikus szakértők több földgyógyító pontot is kijelöltek. A litopunktúrás kövek ugyancsak a Föld energiaállapotához kapcsolódnak, azok ugyanúgy jótékony hatással vannak a Föld energiaháztartására, akárcsak az akupunktúrás kezelések az emberi szervezetre. Lenti térségében eddig három ponton helyeztek el litopunktúrás köveket, a Kerka-parti kisváros mellett Gosztolában és Szécsiszigeten is állnak már, míg a közeljövőben Nemesnépre és Tornyiszentmiklósra is kerülnek újabbak.

A litopunktúrás kövek kihelyezése egy átgondolt, tervszerű idegenforgalmi fejlesztésnek képezi részét. Ennek keretében az úgynevezett Muránia Övezetben, azaz a határ menti térség két oldalán a már meglévő, tradicionális gyalogos és kerékpáros túraútvonalak mellé újabbakat jelölnek ki, ezáltal tovább bővül a helyi kínálat.
A kerékpáros és bakancsos útvonalak kialakításával még hatványozottabb szerepet kap az aktív turizmus a térségben. A völgyekkel és dombhátakkal szabdalt táj harmóniája, az érintetlen, botanikai és zoológiai ritkaságot is rejtő  természeti környezet már önmagában kimozdulásra csábítja a térségbe látogatót, míg az újabb fejlesztések az infrastrukturális hátteret is biztosítják mindehhez.

A Kerka-völgyében a néphagyományok és népi kismesterségek  ápolása úgyszintén komoly idegenforgalmi vonz-erőt jelent, a kistérség északi felén, Szentgyörgyvölgy térségében  inkább a fazekasság maradt fenn, az ország legkisebb önálló tájegységének számító Hetésben pedig a sajátosan egyedi motívumvilágot képviselő szőttes maradt fenn. A térség gasztronómiájában is őrzi a régi idők emlékeit, a legtöbb helyen tájjellegű ételekkel is várják a vendégeket. A hagyományos zalai ételek közé tartozik a vad, a krumpliprósza és a dödölle is gyakran fogyasztott étel volt ezen a vidéken, hozzá pedig saját termelésű bort fogyasztottak az itt élők.

A térségben az épített örökség is gazdag hagyatékkal bír, a templomok sokasága mellett érdekes látnivalót kínál a felújított szécsiszigeti Andrássy-Szapáry-kastély, s szintén ezen a településen került átadásra a tavalyi évben egy teljesen újjáépített vízimalom is. Jellemzőek a vidékre a fából készült haranglábak - az egyik legnagyobb Nemesnépen áll -, az északi részen pedig a kódisállású házak. Az aktív turizmus kapcsán érdemes a lovaglási és horgászati lehetőségeket is megemlíteni. Előbbinek tradicionális központja Rádiháza, de újabb lovardák is nyíltak az elmúlt években. Hasonló a helyzet a horgászturizmus terén, egyre több helyen létesítenek mesterséges tavakat a régióban.

A környék idegenforgalmában továbbra is fontos szerepet tölt be a csömödéri erdei kisvasút, mely nemcsak az ország leghosszabb menetrend szerinti járatával vívta ki magának az ismertséget, de arra is lehetőséget biztosít, hogy a Lenti térségében pihenők rövidebb kirándulást tegyenek a megye délebbi részén, így Bázakerettye és Kistolmács környékén is. Előbbi közelében a mintegy kétszáz fás növényt tartalmazó budafapusztai arborétumot érdemes  felkeresi, a kisvasút végállomásának számító Kistolmácson pedig egy kellemes vizű tó várja a kikapcsolódni vágyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!