Utazó

2012.01.10. 22:08

Rió botanikus kertje - Király a királyi pálmasor

Rio de Janeiro látványosságai közé tartozik a botanikus kert, a Jardim Botanico.

Vas Népe

Ez a környék igazán jómódú negyednek számít, innét messze esnek a favelák, amelyek majd minden körzethez hozzátapadnak. A forróságban különösen üdítő eltölteni a kertben pár órát, hiszen árnyas fái, pompázatos virágai, hűvöset árasztó szökőkutjai igazán megnyugtatják az embert.

A kert adatai szerint az ötven hektárt is meghaladó zöldben hatezernél is több növényi faj él, s állandó a madár ének. Példás a gondozás, a pázsit olyan, mint a bársony, a sétányok tisztasága szinte patikaszerű.

Rió botanikus kertje - Király a királyi pálmasor
Fotó: Győrffy István, a videót szerkesztette és a zenéket válogatta: Urbanics Pál

Rió botanikus kertje - Király a királyi pálmasor Fotó: Győrffy István

Az európai ember számára kétségtelenül a legnagyobb látványosság a királyi pálmasor. Ezek, a szőnyeghez hasonló tapintású pálma törzsek szinte az égig nyúlnak fel. A pálmasor története: Napóleon elől Brazíliába menekült VI. János Portugália királya, ő hozta létre a kertet, s ültetette ezeket a csodálatos pálmákat. Persze, azért akad itt más megcsodálni való faóriás még százával, a rengeteg cserjéről, lugason úszó növénycsodákról, pompázatos virágú egyéb bokrokról, pálmákról nem is beszélve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!