Utazó

2013.06.11. 14:55

Néhány hét az unióig - Július elsejétől Horvátország is tagállam lesz

Szombathely - Déli szomszédunk július 1-jétől huszonnyolcadikként válik az Európai Unió teljes jogú tagjává. Az utazókat érintő jogszabály-változások is életbe lépnek jövő hónaptól.

Horvátország a magyar turisták által legkedveltebb úti cél, ha nyaralásról van szó. Csak százezres nagyságrendben mérhető az Adriára  utazó magyarok száma.

A nyaralni indulók számára legfontosabb változás július 1-jétől, hogy megszűnik a vámellenőrzés, csak az úti okmányok vizsgálata marad meg.

A vámszabályozást érinti, hogy eltörlik a vámmentes értékhatárt, így  a mostanihoz képest jóval nagyobb lesz  a bejelentés nélkül behozható cigaretta és alkohol mennyisége. Borból eddig 4 litert lehetett, júliustól akár  akár 90-et is, sörből 16 liter helyett 110-et. A cigilimit 40 szálról 800-ra ugrik.

Az idei főszezon már EU-n belül kezdődik a horvát tengerparton. Fotó: Benkő Sándor

Ma még érvényben van a 300 eurós értékhatár a vámmentesen behozható árukra, ez megszűnik, akárcsak a bejelentési kötelezettség a 10 000 eurót meghaladó készpénzről vagy értékpapírról. Megszűnik a kint vásárolt termékekre vonatkozó áfa-visszaigénylés lehetősége is, július 1-jét követően erre már visszamenőleges igazolással sem lesz mód.

A horvátok 2003-ban nyújtották be csatlakozási kérelmüket az EU-hoz, az országot 2004-ben nyilvánították  hivatalos tagjelöltnek. Nem volt zökkenőmentes Horvátország útja az unióba, többek között a Pirani-öböllel kapcsolatos szlovén-horvát határvita is hátráltatta a folyamatot.

A csatlakozás alkalmából Zágrábban az európai polgárság témakörét körbejáró multimédiás kiállítás nyílik június 30-án, a hivatalos ünnepi ceremónia július 1-jén este lesz a Jellasics téren. A  magyarok is ünnepelnek: Pécsett a csatlakozás előestéjén két nyelvű szentmisét celebrálnak, majd koncertek lesznek a Széchenyi téren, a budapesti Művészetek Palotájában június 26-án rendeznek hangversenyt a csatlakozás tiszteletére.

Vasiak is részt vesznek azon a zarándoktúrán, amit a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa szervez július 1-jére. Az út a Baranya megyei Illocskától az Eszék-Baranya megyei Pélmonostorig (Beli Manastirig) vezet, tájékoztatott Orbán Róbert elnök. A rendezvényre egyedi zarándokbot is készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!