A téli feltöltődésre fókuszálnak

2021.01.16. 07:00

Az északi sarkkör felett novembertől egészen januárig nem kel fel a nap

Az északi sarkkör felett novembertől januárig nem kel fel a nap, de a helyiek nemcsak túlélik a telet, hanem egyenesen élvezik. Erre a megállapításra jutott Kari Leibowitz, a Stanford tudósa egy tanulmányútja során, amikor a norvégok télről alkotott gondolkodásmódját vizsgálta.

NA

Fotó: Wikipédia

Kari Leibowitz kétszáz mérföldre az északi sarkkörtől, Tromsø városában végzett kutatást, ahol novembertől januárig a nap soha nem kel fel. Arra volt kíváncsi, hogy a helyiek hogyan birkóznak meg a hideg téli napokkal és a sötétséggel. Kutatásából kiderült, hogy Tromsøben az emberek gondolkodásmódja segít abban, hogy másképp éljék meg a telet. Ahol mások nehézségeket látnak, ők ott lehetőséget találnak – számolt be a travelo.hu.

A világ egyik leghidegebb, legsötétebb helyén viszonylag alacsony a téli depresszió aránya. Ilyenkor az ott élő emberek a téli sportokra és a szabadban végezhető, feltöltő tevékenységekre helyezik a hangsúlyt. A szabadban töltött nap után hamarabb kényelembe helyezik magukat otthon, sokat olvasnak, és a jó alvás kedvéért korábban is fekszenek le.

Kiemelt képünkön: Sarki fény Tromsø közelében. A helyiek nemcsak túlélik a telet, hanem egyenesen élvezik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!