utazó

2021.05.09. 07:00

Források, pihenők, tavak a kilátóval – Ilyen a „Virágos gróf” Varázskertje Kámban

Nem véletlen a Varázskert elnevezés, a Jeli Arborétumban a rododendronok – más néven havasszépe, hangarózsa, babérrózsa – áprilisi-májusi virágzása idején mesebirodalomban érezhetjük magunkat.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A bódító illattenger, a lila, fehér, rózsaszín, sárga, piros virágok színpompája varázslatos. Források, pihenők, tavak, kilátók, lombkoronasétány teszi élvezetessé a sétát, a gyermekeknek a játszótér nyújt élményt. Ha gróf Ambrózy-Migazzi István nem hitt volna abban, hogy a messzi vidékeken élő növény itthon is virágozhat, hogy erre megfelelő szakértelemmel alkalmassá tehető a magyar föld és klíma, nem láthatnánk ezt a szépséget, Európa legnagyobb rododendrongyűjteményét.

A Kám község melletti kert alapítója, báró Ambrózy Lajos és gróf Erdődy Agathe gyermekeként Nizzában született, majd Vas megyei birtokukon, Tanán nevelkedett. Édesanyja plántálta belé a növények szeretetét, kertészkedő szenvedélyét átörökítette fiára. Életcélja az „örökké zöldellő kertek” – ahogy ő mondta – a mi természeti adottságaink közötti megvalósítása volt. Síremlékén jelmondata olvasható: „Semper vireo” – örökké zöldellek. A természetimádó botanikust „virágos grófnak” is nevezték. Életfelfogását az alábbi gondolat is tükrözi: „Mennyivel boldogabb a névtelenség, mint a rang és az istenverte társadalmi kötelezettségek. Ezért gondolom, hogy a rám maradt vagyonnak csak úgy adok értelmet, ha elvetem. Ha leszek a virágos gróf, a bolond.”

A parkban varázslatos, virágokkal szegélyezettel sétautak váltják egymást

Első arborétumát felesége, Migazzi Antónia grófnő felvidéki, malonyai birtokán hozta létre. Az I. világháború után ezt elvesztették, mivel ragasz- kodtak magyar állampolgárságukhoz. A Varázskert kialakítását 1922-ben kezdte Jelihálás-pusztán, egy birkalegelő helyén, mintegy öthektárnyi területen, és folytatta 1933-ban bekövetkezett haláláig. A kertben van sírhelye, melyet ő maga jelölt ki. Rövid idővel halála előtt hívta erdészét, kérve, vigyen magával kapát. Sokáig bujkáltak az őserdő sűrűségű borókásban, míg egy eldugott helyen a gróf megállt: „Jelölje meg ezt a helyet, kérem, hogy majd meg tudja mutatni a családomnak. Azt akarom, hogy ide temessenek” – mondta.

Az arborétum számos útvonalon bejárható. A Nyugalom ösvénye elvezet a gróf emlékházához és végső nyughelyéhez. A vadregényes Családi csodatúra úton babakocsival is könnyen lehet közlekedni, a barangolás során a kicsiknek maradandó élményt nyújt a kalandokban bővelkedő játszótér, a családoknak a piknikezőhely. A Kóborlás kalandkedvelőknek túraútvonalon egzotikus tájak világát, messze földi növénykülönlegességeket ismerhetnek meg a látogatók. Olyan mesebeli helyeken vezet az út, mint az Óriások erdeje s a vadregényes Hétforrás szurdoka.

Felejthetetlen és különleges élmény a 130 méter hosszú lombkoronasétány, ahol a Sziklás-hegység erdejében érezhetjük magunkat. Tíz méter magasságban sétálhatunk az óriás jegenye-, szikla-, kolorádó-, mamutfenyők lombjában, megfigyelve az ott élő rovar- és madárvilágot. Ráadásként spirálcsúszda is várja a kicsiket, nagyokat egyaránt. A látássérülteknek az út mellett Braille-írásos tábla segíti a tájékozódást.

Kiemelt képünkön: A harangláb alakú kilátóról csodás panoráma tárul a Vasi-Hegyhát lankáira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!