Vámoscsalád

2015.03.12. 11:01

Már nem vámol, profitál - A középkorban vámszedőhely volt, ma az útépítésnek örül Vámoscsalád

Vámoscsalád - A kis falu egyike az ország 12 „vámos" településének. Ha nem is sokat, de profitál a község az M86-os út építéséből, egyrészt az iparűzési adó révén, másrészt itt működik átmenetileg az útépítők laboratóriuma is, ahol helyiek kaptak munkát.

Merklin Tímea

Az országban 12, a Dunántúlon 4 olyan település van (Vámosszabadi, Somogyvámos, Nemesvámos, Vámoscsalád), amely tagja a NAV által támogatott Vámos Települések Országos Szövetségének. Augusztus 1-jén Vámoscsaládon rendezik meg a Dunántúli Vámos Települések II. Találkozóját, ahol fellép a NAV-Pénzügyőr Zenekara is. Németh Imre polgármesterrel beszélgetünk, akitől megtudjuk: az önkormányzat most ad be pályázatot a program megrendezésére. Még azzal is büszkélkedik, hogy a vámos települések rendszeresen nemzetközi találkozót is rendeznek, idén Szlovákiában lesz.

Vámoscsaládról kiderül, hogy 321 lakosa van papíron, igazából 270, mert a többieknek csak a lakcíme van itt, de nem itt hajtják álomra a fejüket. A munkájuk szólítja el őket Pestre, Győrbe, külföldre, csak hétvégente jönnek haza. Vannak diákok, akik máshol tanulnak, és nem is fognak visszajönni, általában ott szoktak maradni azokban a városokban, ahol egyetemre jártak.

Németh Imre polgármester a tavaly lecserélt falubusszal, amelyet vezetni is szokott, ha a falugondnok, Kovács Tamás szabadságon van, mert a falubeli gyerekeket vinni kell reggelente Répcelakra óvodába, Uraiújfaluba iskolába
Fotó: Merklin Tímea

Érdekesség, hogy óvodaépület van a faluban, de nem ekképpen működik. Az önkormányzat kiadja bérbe: az M86-os út laboratóriumát telepítették ide, helyi lakosokat és környékbelieket is foglalkoztatnak. Az építés során kikerülő föld, kavics és a beépítendő anyagok minőségi vizsgálata zajlik itt. 2016. augusztus 31-ig szól a bérleti szerződés, míg az építkezés be nem fejeződik.

- Örülünk, hogy elkerüli majd a forgalom a falut, nyugalom lesz, lehet majd megint biciklizni (most életveszélyes), és addig talán a 2006-ban felújított Répcelak - Hegyfalu közötti útszakasz sem megy tönkre teljesen a kamionok alatt - mondja Németh Imre, aki a polgármesterség mellett gazdálkodik: 30 hektáron búzát, őszi árpát és repcét termel. Meséli: tíz gazda van helyben, rajtuk kívül Uraiújfaluból, Répcelakról és Szombathelyről is vannak tulajdonosok, akik földet művelnek részben saját, részben bérelt területeken. A határban körülbelül 15 ember 50 másiktól bérel földeket, akár a sajátja mellé is. Itt nem marad parlagon egy négyzetméter sem, kukoricát, szóját, napraforgót is vetnek. A terményt Sajtoskálra, Hegyfalura, Szelestére viszik, ott vannak átvevők, gabonakereskedő cégek.

Vámoscsaládon nincs munkahely, egy fodrászon és egy asztaloson kívül nincsenek főállású vállalkozók. Az emberek eljárnak Uraiújfaluba dolgozni a baromfinevelő, tojáskeltető céghez, Répcelakra a patrongyárba, a sajtgyárba, Sárvárra a számítógépgyártó-céghez. Átjárnak Győr megyébe is sokan: Lövőn a zárgyár, Sopronkövesden az autóalkatrész-gyár foglalkoztatja őket. Viszonylag jó fizetéseket kapnak, ez látszik is a házaikon, próbálja rendben tartani a portáját mindenki.

Németh Imre polgármester a Szent Márton-templomnál, amit 2016-ra szeretnének felújítani. A tervek elkészíttetésére gyűjtenek helyben, a hívek összeadta pénzt az önkormányzat is kiegészíti 300 ezer forinttal

- Az önkormányzat az útépítésből igyekszik profitálni. Az építő cég iparűzési adót fizet az ideiglenesen végzett építkezés után, május 31-ig lesz az elszámolás. Szeretnénk megszabadulni a kátyúktól, rendbe tenni az utcáinkat. Összesen négy van: a Fő, az Ady, a Petőfi és a Vasút utca, ezeket leaszfaltozzuk a nyáron. A tavaly megkezdett járdafelújítást is szeretnénk folytatni - mondja Németh Imre. - Komoly fejlesztés volt a faluban, 2012-ben a szennyvízberuházás 175 millió forint pályázati pénzből valósult meg, a lakosság 95 százaléka rácsatlakozott. Van buszmegállónk, játszóterünk, de ezek negyvenévesek, jó lenne újakat építeni, faluképjavító, közérzetjavító lenne. Várjuk a 2014-2020-ig tartó időszak pályázatait. Vámoscsalád nem adósodott el, az adósságkonszolidációban részt nem vett települések között kaptunk 6,5 millió forintot, ebből újítottuk fel a tavaly cserélt falubusz garázsát a művelődési ház és könyvtár mellett (ebben az épületben van az önkormányzati hivatal is), festettük a kerítést, megcsináltuk a teraszt, festettünk-mázoltunk a nagyteremben.

Vámoscsaládon érdemes megnézni a 18. századi templomot, amelyet Mártonnak szenteltek, születésének 1700. évfordulójára, 2016-ra szeretnék felújítani. A polgármester azt mondja, minden követ meg fognak mozgatni, hogy így legyen. 2014. október óta zajlik a gyűjtés a tervek elkészíttetésére. A hívek által összeadott pénzhez az önkormányzat is rak 300 ezer forintot. Itt lakik a Répcelaki Szent István Plébánia plébánosa, Aigner Géza, aki öt település (Nick, Uraiújfalu, Csánig, Répcelak, Vámoscsalád) plébánosa. Sokan szeretik. Vámoscsalád 98 százaléka katolikus.

A falu határában 250 évesek, helyi védettséget élveznek a Bezerédj-hársfák, az ősrégi magyar Bezerédj család kriptája a vámoscsaládi temetőben található. A 19. század elejétől ide temetkeznek, Ausztráliában és Svájcban vannak a leszármazottaik.

A Szent Márton park gondozását helyi asszonyok végzik. Megtudjuk, komoly közösségi élet van a faluban: összetartóak a civil szervezetek, a polgárőrök, a vöröskeresztesek és a Vámoscsaládért Egyesület. A fiatal anyukák - akik alakformáló tornára is járnak - nemrég hozták létre a Varázskezek elnevezésű csoportot, minden szombaton foglalkozást tartanak a gyerekeknek. Önszerveződő kör  a Hársfavirág Asszonykórus is, amely két éve alakult fiatalasszonyokból, egyre több helyen lépnek fel. Ezeknek a közösségeknek az önkormányzat biztosít helyet a kultúrházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!