Vaskeresztes

2016.02.28. 20:01

Halgazdálkodási jog rendben - Nagy munkában a vasi szövetség - Haltelepítések, pályázatok

Vaskeresztes - Hazánkban, így Vas megyében is sok horgászvíz halgazdálkodási joga lejárt 2015. december 31-én - ez bizonytalansággal tölthette el a horgászokat.

Tóth Gábor

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége már tavaly  igyekezett minden olyan vízterület állami halgazdálkodási jogát újra elnyerni, rendezni, amely szövetségi vagy önkormányzati tulajdonban (Hársas-tó, Vadása-tó, szombathelyi horgásztavak) volt. Az állami kezelésben lévő vízterületek (Rába, Pinka patak) halgazdálkodási jogának kijelöléssel történő elnyerése a Magyar Országos Horgász Szövetség sikeres közreműködésével január végére történt meg. A vasi szövetség lényegében az idei horgászszezon kezdetére ismét rendelkezik hosszú távon a korábban meglévő 1373 hektár vízterület halgazdálkodási jogával.

Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke

- Jelenleg még két vízterület - a rábasömjéni tó és a csánigi tó - halgazdálkodási joga nem került ismét a szövetségünk horgászati kezelésébe, mert még folyamatban van az illetékes szervek jogi, tulajdonosi és egyéb hatósági felülvizsgálata. De előzetes információink szerint ezek is rendeződhetnek az első tavaszi haltelepítésekig - tudtuk meg Puskás Norberttől, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnökétől.

Egy szép gersekaráti fogás - a szerencsés pecás, Mozsár Gábor tart egy méretes tükörpontyot a kezében

- Néhány év önkormányzati hasznosítás után ismét a megyei szövetségre bízta a helyi önkormányzat a celldömölki Téglagyári-tó halgazdálkodási jogát a következő tizenöt évre - folytatta Puskás Norbert. - Örömmel mondhatom, hogy hosszas előkészítő munka után az idén sikerült megoldást találnunk a Rába nicki szakaszánál fenálló több évtizedes problémára is. Ott a horgászoknak, ha eddig a nicki gát alatt is pecázni akartak, külön horgászjegyet kellett vásárolniuk, hiába volt közigazgatásilag Vas megyében még a folyó ezen szakasza is. Március 1-jétől a Rába teljes vasi szakaszára érvényes területi jegy - külön díjak fizetése nékül - automatikusan érvényes lesz a nicki gát alattól a Rábakecöl-Kenyeri között található közúti hídig. Erről állapodtunk meg a Rába győri szakaszának új horgászati kezelőjével február közepén. A horgászati szabályok vonatkozásában ezen az új, körülbelül öt kilométeres szakaszon az országos horgászrend lesz az irányadó, melynek betartásában minden vasi pecásra számítok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!