Vasvár

2013.11.19. 13:05

Vannak munkák a Hegyháton is

Sok év után először szerveztek céglátogatásokat a nyolcadikos tanulóknak Vasváron, hogy megismerhessék környék valós munkalehetőségeit, és megfelelő képzettségeket szerezhessenek.

Németh András

A pályaorientációs programra az önkormányzat pályázott Paktummal a foglalkoztatásért fenntartható szolgáltatásfejlesztés és partnerség építés a Vasi Hegyháton címmel.

- Szeretnénk a foglalkoztatáspolitikai kérdésben előre jutni mondta Kovács Tilda polgármester. A magas munkanélküliség egyik oka, hogy nincsenek olyan képzettségű emberek, akikre szükség volna. Most már komoly, értékes termelő tevékenységet folytató cégek vannak a térségben, de máshonnan hívják ide a munkaerőt. Szeretnénk, ha a mostani fiatalok olyan végzettségeket szereznének, ami itt kell.

A Foglalkoztatási Fórum című rendezvényen a Vasi Hegyhát kistérség nyolcadik osztályos tanulói kaptak tájékoztatót a kistérség legeredményesebb gazdasági szervezeteinek működéséről, munkaerő foglalkoztatásáról, részt vettek pályaalkalmassági foglalkozáson. 100 gyermek tett telephely látogatást a legeredményesebb térségi gazdasági társaságoknál (PNH Kft. HP Kft., Polgár Kft., Karintia Kft., Győrvár-Tej Kft.).

A Kardos László Általános Iskola udvaráról buszokkal indultak a gyerekek az érintett gazdasági társaságok telephelyeire. A diákokat Kovács Csaba és Dienes Zoltán osztályfőnökök kísérték.

Az agrárban mindig volt és van lehetőség. Itt az is megtalálja a számítását, aki nem akar továbbtanulni és az is, aki igen. Hiszen szükség van fizikai munkásokra, gépkezelőkre, de mérnökre is. Szükség van targoncavezetőre, műszakvezetőre, és nyelveket beszélő felsőfokú végzettségű szakemberre is. Az emberek itt nem minimálbérért dolgoznak, és nem is ahhoz közeli bérért, hanem rendesen meg vannak fizetve mondta Bene Zoltán, a vetőmag üzletág vezetője a nyolcadikosoknak a Karintiánál, amely az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági cége. Hozzátette: a mezőgazdaság nem fiús szakma, lányokat is alkalmaznak, és nem csak adminisztratív munkakörben, területi képviselőik között is vannak nők.

A fémipari termékek megmunkálását mutatták be a diákoknak a Polgár Kft-nél, amelynek két telephelye van, az egyik lakatos műhely, a másikban gumialkatrészeket gyártanak gázszabályozókhoz. A cégvezető, Polgár Gábor elmondta: nagy gond, hogy nincs szakmai utánpótlás, pedig igényük volna lakatosra, hegesztőre. Szeretnének majd szakmunkástanulókat fogadni itt gyakorlatra, hogy tényleges tapasztalatokat szerezhessenek a lakóhelyük egy munkahelyén, és már a diákévek alatt megtanulhassák a konkrétumokat.

Varga János gépészmérnök, a Polgár Kft. üzemvezetője elmondta: üléseket is gyártanak traktorokba, erőgépekbe Fotó: Merklin Tímea

A gumiüzemben három műszak van, a lakatosműhelyben egy. Bruttó 140-160 ezer forintot kereshet egy megbízható szakmunkás, akire többféle feladatot is lehet bízni. De olyan is van, aki 1100 forintos óradíjat kap, vagyis 200 ezer forint körül van a havi bére tudtuk meg a cégvezetőtől, aki azt is hozzátette: a három hónapos OKJ-s képzésekkel az a baj, hogy rövid az idő, csak egyes feladatokat tanítanak be, hiába jön valaki a minősítésével, nem biztos, hogy tud hegeszteni. Például körbe tud hegeszteni egy csövet, mert arra betanították, de egyenes varratokat nem tud csinálni, mert azt nem tanították meg neki. Nem véletlenül három éves az igazi hegesztő képzés. Persze, ha valakinek jó a hozzáállása, és értelmes, azt mi is szívesen megtanítjuk.

Jobbról Varga János üzemvezető, mellette Dienes Zoltán a 8.a osztályfőnöke a lakatosműhelyben  Fotó: Merklin TÍmea

Nagyon hasznos volt ez a nap, a kollégáim is meglepődtek, mennyiféle lehetőség van itt helyben foglalta össze a látottakat a Kardos iskola igazgatónője, Sejberné Szabó Mariann. A gyerekek a PNH Kft. lézervágójától voltak lenyűgözve leginkább. Ez az eszköz Európában is a legmodernebb. Szakály Maximilian volt a kísérőnk ennél a cégnél, aki elmondta: mindenkit szeretettel várnak, de itt nem 100, hanem 120 százalékosan kell teljesíteni, hogy valaki benn maradhasson a munkahelyén, sok ember vár egy helyre. Mindenkiből a legjobbat akarják kihozni.

Győrváron a tejüzemben sokan befogták az orrukat, de amikor megkóstolhatták a krémtúrót, a vajkrémet és a vaníliás tejet, kicsit más szemmel kezdték nézni ezt a tevékenységet.. A program visszajelzései szerint, a gyerekek a mezőgazdaság iránt nem nagyon érdeklődnek, nem bírják a tehénbűzt, többségük úgy véli, jobb egy extra, technikai környezetben élni, mint állatok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!