Vasvár

2015.01.19. 16:00

Aranydiplomát kapott Dixi

Vasvár - 50 évvel ezelőtt szerzett tanári oklevelet, 37 évet tanított Vasváron Kiss Ilona, akit mindenki Dixiként ismer, és akinek a Kardos László Általános Iskolában rendezett ünnepen gratuláltak az Aranydiplomájához.

Merklin Tímea

- Fél évszázad alatt sokat változott a korszellem, az oktatási rendszer.

- Milyen személyes filozófiával tanította a generációkat az eltelt évtizedek alatt? - kérdeztük a közismert, nyugdíjas testnevelő tanárnőt.

- Az indíttatást Sárospatakon kaptam, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, ahol a pályámat kezdtem az 1964/65-ös tanévben. Ez a középiskola olyan pedagógusokkal volt telítve, akik példaképek voltak számomra. Magasfokú szakmai tudásuk mellett olyan emberek voltak, amilyenné én is szerettem volna válni. A tantestület legfiatalabb tagja voltam, precíz, pontos, célratörő, győzni akaró, de emberséges. Mindezt sikerült hosszútávon megtartanom. Egy évet tanítottam ott, szerettek a kollégáim, a szülők, a gyerekek, sok elismerést kaptam. Aztán átkerültem Salgótarjánba, a 12 évfolyamos Acélgyári iskolába, ahol szintén egy évig dolgoztam.

Különös és egyben megtisztelő érzés volt Sejberné Szabó Mariann, a Kardos László Általános Iskola igazgatója (balról) számára, hogy ő köszönthette az Aranydiplomás Kiss Ilona testnevelő tanárnőt, Dixit, aki egykori tanára, testnevelője, később kollégája és gyermeke tanára volt
Fotó: Kardos László Általános Iskola

- Hogy került Vasvárra?

- Én visszakerültem Vasvárra, mert Kámban születtem, Szentgotthárdon, Csehimindszenten gyerekeskedtem, aztán 1956-60 között a vasvári gimnáziumba jártam. Érettségi után innen mentem Budapestre a Testnevelési Főiskolára. 1966-tól 2001-ig tanítottam Vasváron, illetve még egy évet a nyugdíj mellett.

- Most hol lakik?

- Zala megyében, egy 390 lelkes kis faluban, Zalavégen, ahol két cikluson át képviselőként dolgoztam az önkormányzatban képviselőként. Jelenleg az általam alapított községi könyvtárat vezetem. Nincs a településen se óvoda, se iskola, kevés a gyerek, és nehéz becsalogatni őket a könyvtárba, de szervezek játszóházakat, rendezvényeket.

- Elárulja, miért kapta a Dixi nevet?

- Latinos voltam a gimnáziumban. Arról voltam híres, hogy ritkán és keveset szóltam, és elvártam, hogy azt megjegyezzék, ne kelljen megismételni, mert úgy gondoltam, ha elsőre valaki nem érti, amit mondok, az figyelmetlenség a részéről. Van egy latin mondás: Dico dicere dixi dictum - amit mondtam, megmondtam. Ezt a latinos diákok ismerték. 1956. októberében, még a forradalom kitörése előtt a vasvári művelődési házban voltunk színházi előadáson, ahol az egyik szereplő ugyanilyen elveket vallott. Mikor hazamentünk a kollégiumba, a negyedikes társaim azt mondták rá, az elsősre, hogy na, a kis Ili mától kezdve Dixi lesz, és így lett. Mindenkinek Dixi vagyok, aki ismer.

Túrákat, táborokat is szervezett

Kiss Ilona célja a sport megszerettetése, a mozgásgazdag életmód népszerűsítése, az egészséges életmódra nevelés volt. Testnevelőként, munkaközösség vezetőként, a diáksport bizottság elnökeként a versenyzési lehetőségeket biztosított, nevelte az utánpótlást. Sokat tett a gyerekek szabadidős programjaiért. Megszállottként alakította a diákok túraprogramjait, évtizedekig évközi túrákat, táborokat, vándortáborokat szervezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!