Vasvár

2016.02.29. 18:33

Egy meghatározó közösség - Csaknem százfős közgyűléssel indította az évet a vasvári tűzoltó egyesület

Vasvár - Csaknem 3500 órányi önkéntes munka, ezerfőnyi látogató az egyesület programjain, növekvő taglétszám - ez a rövid mérlege a civil szervezet beszámolójának.

Pogács Mónika

A vasvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület a Városháza nagytermében tartotta évadnyitó közgyűlését. Csaknem minden tag, majdnem százan voltak jelen az összejövetelen. A napirendek közt elsőként a vezetőség számolt be a 2015-ös év eredményeiről. Bozzai Lajos elnök vetített képes előadásban összegezte a számokat. Az egyesület a tűzoltósági köztestülettel, azaz az önkormányzati tűzoltósággal közösen működik. A civil szervezet elsősorban a programokért, a várossal való kapcsolattartásért, együttműködésért felel. Ezért tűzoltósági, beavatkozási statisztikák, eredmények nem is hangzottak el a beszámolóban. Annál inkább az önkéntes munkával, társadalmi aktivitással töltött órák száma. 2-3 ezer órányi társadalmi munka jellemezte az önkéntesek múlt esztendejét. Sőt, a tűzoltó egyesület által szervezett rendezvényeket, tanfolyamokat, előadásokat is több mint ezren látogatták tavaly. Az egyesület szoros kapcsolatot ápol az önkormányzattal, a katolikus egyházzal és a kulturális intézményekkel. Városi rendezvények biztosítói, a rétesfesztivál aktív résztvevői, a vallási körmenetek, a Mária-út zarándoklat segítői voltak. Bozzai Lajos egyik emlékezetes programként a dévai gyermekek vendégül látását emelte ki. Az egyesületvezető szerint bár ők adtak az erdélyi gyermekeknek egy egész napos programot - amelyből természetesen a tűzoltó bemutató sem maradhatott ki -, a rendezvényekért cserébe sokkal többet kaptak a dévai árváktól: rengeteg szeretetet, hálát és belső örömöt. Az egyesület szociális érzékenységére jellemző, hogy egy másik lélekemelő rendezvényt is hangsúlyozott az elnök a beszámoló során. A Szombathelyen megrendezett „Minden láncszem számít" elnevezésű eseményt, amely az összefogás, összetartás, egymás segítése jegyében szerveződött.

Bozzai Lajos, a vasvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke vetett számot a tavalyi év programjairól, és szólt az idei terveikről is, valamint arról, hogy lesz polgárőr tagozatuk is az idei esztendőtől. Fotó: Vincze Kornél

A rendezvények ismertetése mellett osztrák, svéd, valamint egy most épülő szlovén testvérszervezeti kapcsolatra, ezek fontosságára is utalt Bozzai Lajos. Ezek a kapcsolatok, egymás kölcsönös meghívása szintén közösségerősítő program. A múlt évi médiamegjelenések száma sem elhanyagolandó a mérlegben. A 77-ből 44 esetben lapunk adott hírt az egyesület vagy az önkormányzati tűzoltóság káresemény-elhárításairól, valamint közösségi rendezvényekről. A tavalyi év mérlegéhez tartozik egy konditerem kialakítása és egy kiadvány megjelentetése a 130 éves egyesületről. A közgyűlésen jelen volt Király Lajos, a körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Tóth Balázs polgármester és Németh László tűzoltó parancsnok.

Tóth Balázs az összefoglaló utáni hozzászólásában megköszönte a tűzoltók munkáját a kárenyhítésben. Leg-alább ekkora súlyú tevékenységnek ítélte a közösségépítést és -szervezést, amelyet az egyesület végez. Megígérte: a város minden segítséget megad továbbra is a civil szervezetnek bármiben, amiben szüksége lesz az önkormányzat támogatására. Király Lajos ezredes a bajban társakként, társnőkként szólította meg a jelenlévőket. A tavalyit nyugodt évnek nevezte. A kirendeltségéhez tartozó három járásban nem következett be olyan katasztrófahelyzet, ahova nagy erőket kellett volna mozgósítani. Bár a migrációval kapcsolatos eseményeknél a helyzet kezelésében többen voltak érintettek a kötelékből.

- A tűzoltómunka elvégzéséhez szerencse, tudás és gyakorlat kell. A gyakorlathoz és tudáshoz tudunk segítséget nyújtani. Keressenek bennünket! - tolmácsolta saját és kollégái szakmai üzenetét az ezredes. A napirendek közt az idei munkaterv ismertetése is szerepelt. Bozzai Lajos elnök sorolta a tervezett közösségi programokat, illetve azokat az alkalmakat, amikor az egyesület tagjai önkéntes munkájukkal garantálhatják a rendezvények biztonságát.

Új elemként említette az idén március 19-én rendezendő Bárány Fesztivált. Ezenkívül májusfát állítanak, részt vesznek a rétesfesztiválon, tervezik a dévai gyermekek vendégül látását. A közgyűlésen szó esett arról, hogy a civil szervezet 1,5 millió forintot ad át tartalékalapjából a tűzoltásban, a napi készenlét adásában részt vevő egységnek, hogy a tűzoltóság már elavult IFA gépkocsija helyett egy fiatalabb gépjárművet vásárolhassanak. Várhatóan ezt is Ausztriából szerzik be használtan, de jó állapotban, akárcsak a másik, még tavaly vásároltat. A közgyűlésen egyenruhával kapcsolatos kérdések is felmerültek. A régiek, elhasználódottak pótlására keresik a megoldást. Döntöttek arról, hogy polgárőr tagozattal egészíti ki a tevékenységét az egyesület. Ezt a közgyűlés megszavazta. Ezután az egyesület hivatalos okiratát eszerint kell módosítani. Bozzai Lajos szerint azonban maga a tevékenység nem lesz ismeretlen a tagság számára, hisz már eddig is végeztek polgárőri feladatokat, az éjszakai járőrözés kivételével. A közgyűlés a vezetőség bővítéséről is döntött. Új tagok, köztük három hölgy is kérte felvételét az egyesülethez. Mindannyian elvégezték a negyvenórás tűzoltó-alaptanfolyamot, és sikeres vizsgát tettek. A fórumon javaslat hangzott el arról, hogy a jövőben vegyenek részt, illetve maguk is szervezzenek tűzoltóversenyeket, a férficsapat mellett női, illetve ifjúsági egységeket is indítva. A szakmai tapasztalatszerzés mellett az utánpótlás-toborzásban is segíthet mindez. Kitüntetést is adományozott a civil szervezet a közgyűlésen: a díjat a vezetőségben hosszú éveken át végzett munkájáért Szecsődi Arnold és Szecsődi Imre kapta. A közgyűlést végül közösségi összejövetel zárta. Fehér asztal mellett beszélték meg a további teendőket az egyesület és az önkormányzati tűzoltóság tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!