Vasvár

2016.05.15. 17:59

Vasi bájolók Zilahon, ahonnan Gergye Rezső hozott híreket

Vasvár, Zilah - A vasvári térségből is voltak versmondók a Költészet Tavasza címmel 16. alkalommal meghirdetett szilágysági művészeti fesztiválon, ahonnan Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója – a fesztiválon a zsűri tagja – hozott híreket.

Ölbei Lívia

Romániában a   Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központ és a Szilágy Megyei Tanfelügyelőség 16. alkalommal hirdette  meg Zilahon a Költészet Tavasza Művészeti Fesztivált. „Hepehupás vén Szilágyban, hét szilvafa árnyékában...", idézi Gergye Rezső  Adyt, érzékeltetve azt a szellemi közeget, amely a fesztiválon várta a vendégeket.  A házigazda szilágyságiakon kívül voltak  versmondók a vasvári térségből (Bérbaltavárról és Csehiből), valamint költők, akik Nagy Gáspár szűkebb hazájában is egyre markánsabban jelennek meg, hiszen  „Devecseri Zoltánt és Baka Györgyit költőket a Költő hazatér-verstalálkozó szakmai tanácsadói között tartjuk számon",  Weiner Sennyey Tibor író, irodalmár pedig Vasban elsősorban a zsennyei Békássy-kultusz  építőjeként ismerős.

Bal szélen Weiner S. Tibor

„A szilágysági Berkenye tánccsoport két éve résztvevője a Hegyháti Napokon a Rétes Fesztiválnak és  falunapi rendezvényeknek. Réteskészítő csoportjuk visszatérő vendég Vasváron.  A terebélyesedő kapcsolatoknak köszönhetően így kaptak most a vasi versmondók bemutatkozási lehetőséget a zilahi fesztiválon", adja meg a magyarázatot Gergye Rezső a meghívásra. Hetényi Evelin Radnóti Miklós Bájolójával és Kányádi Sándor  Nyári alma ül a fán című versével mutatkozott be, Kelemen Aliz Radnótitól Az éjszakát,  Kányáditól a Csacsikázót választotta.  „Az élményeken és szövődő barátságokon túl Evelin különdíjban részesült az 5-6.  osztályos korcsoportban.  Közben  Szilágycseh városában a Tövishát Egyesület szervezett irodalmi találkozót, a vendégköltők elvitték oda is Vasvár jó hírét a verseikkel, utalva Nagy Gáspárra, Békássy Ferencre és Weöres Sándorra."

Baka Györgyi, Gergye Rezső, Evelin, Alíz, Kelemen Krisztina tanárnő, Devecseri Zoltán

A barátságok szorosabbra fűzésén túl már a jövőt tervezik a felek: „A Szilágy megyei szervezőkkel és a Magyar Versmondók Egyesületével partnerségben jövőre,  Nagy Gáspár halálának 10. évfordulóján kölcsönösen bemutatkozhat a két térség egymás verses rendezvényein, konferenciáin vagy éppen az irodalmi folyóiratok szerkesztőinek, költőinek a cserelátogatásával.  Vas megye élénkülő irodalmi élete hidat képezhet a szlovéniai és burgenlandi magyarság költői és a Szilágyság, és Székelyföld között is. A diákok a két térségből egymás irodalmi emlékhelyeit látogathatnák. A Nagy Gáspár Kulturális Központnak - névadója szellemiségével összhangban - meghatározó szerepe lehet abban, hogy ezek a szép a szándékok  megvalósuljanak."  Gergye Rezső úgy véli, verssel könnyebb – nemcsak ünnepek alkalmával, hanem hétköznapokon is. A bájolás megkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!