Vasvár

2016.11.16. 12:49

Tudja mi az a dominikáner? - Oszkón készül és rendhez kötődik

Vasvár, Oszkó – Olyan sütemény készült, amely minden ízében és színében a Domonkos-rendet hordozza. Nem véletlen az időzítés: a rend idén ünnepli alapításának 800. évfordulóját.

Bakos Ágnes

Emléknapot szervez Vasváron a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény a rend alapításának 800. évfordulója alkalmából. A jubileumra ízesen készülnek: a Domonkos-rend jelképeit hordozó süteménnyel. Egyrészt: a fekete-fehér szín a Domonkos-rend viseletére, a fehér ruhára és fekete köpenyre, valamint a címerükre utal – magyarázta dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány titkára.

Fotó: Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény

Csillag van a süti tetején: – Az a rend egyik jelképe, a hagyomány szerint Domonkos csillaggal a homlokán született, vagyis Isten kiválasztott embere volt – sorolta a titkár.A sütemény egy erős csokis piskótából és egy egészen világos sima piskótából áll, közte narancslekvár van, a máz szintén fekete-fehér csokiból áll.

A narancs sem véletlen: Szent Domonkos kedvenc gyümölcse volt, sőt, a hagyomány szerint ő honosította meg Rómában.Az elnevezése dominikáner – ahogy például a kapucíner is utal a kapucinusokra. S nem mellékesen a domonkos szerzetes németül "dominikaner". A süteményt egy oszkói cukrászüzemben készítik és november 20-án, vasárnap lesz kóstolható az emléknapon, ahol nem ez lesz az egyetlen szenzáció – emelte ki dr. Zágorhidi Czigány Balázs.

– A Domonkosrend-történeti kiállításon látható lesz egy évtizedek óta rejtőzködő Feszty Masa-festmény is, Horváth Sándor domonkos teológus portréja – mondta a titkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!