Vasvár

2014.01.06. 15:40

Az egészség jegyében tartottak témahetet az iskolában

„Tested a kert, akaratod a kertész” – a Kneipp útján címmel tartottak témahetet a Kardos László Általános Iskolában.

Merklin Tímea

A program szervezője Horváthné Kapui Zsuzsa gyógypedagógiai tanár volt, a lebonyolításban, kivitelezésben Kovácsné Horváth Erika és Siposné Rózsa Erzsébet gyógypedagógusok segítettek. Az iskola igazgatónője Sejberné Szabó Mariann nyitotta meg a témahetet, melynek során egy hétig változatos feladatokat oldottak meg diákok.

Az első nap az 1-2. osztályosok eltéréseket kerestek vizet ábrázoló képeken, a 3-8. évfolyamosok gyűjtőmunkát végeztek: a Vasvár környékén található vizekről montázsokat, képeket, rajzokat alkottak, majd rejtvényt fejtettek. Mozgásos bemutatójuk lehetett tánc, gimnasztika vagy más maximum 2 percben.

A második nap a gyógynövények napja volt. Valamennyi tanuló feladata volt az iskola udvarán található biokert megtekintése, hogy ismerjék meg a gyógynövényeket. Minden osztály más-más gyógy-, illetve fűszernövényről tablót készített, melynek tartalmazta a növény képét, vagy rajzát, jellemző tulajdonságait, felhasználását.A harmadik nap témája az egészséges táplálkozás volt. Az 1-8. évfolyamon az eldugott „élelmiszereket” kellett megkeresni az iskola épületében és a táplálkozási piramis megfelelő polcára kellett helyezni. A hozott gabonafélék magjait az egyedien díszített cserépbe ültették, elhelyezték az aulában, gondozták. Étlap alkotása is színesítette a feladatsort, a kicsik képeket ragasztottak vagy rajzoltak, a nagyobbak számítógép segítségével készítettek étlapot.

Az iskola valamennyi évfolyama részt vett az egész hetes rendezvényen, sok érdekes feladatot kaptak (Fotó: Sejberné Szabó Marianna)

A negyedik nap a lelki egyensúly köré csoportosult. „Jókedv kereket” készítettek a tanulók, melyre olyan dolgokat, fogalmakat, érzéseket gyűjtöttek, amelyek jókedvre derítik őket. Előzetes feladatként el kellett olvasni az aulában található Kneipp életrajzot. Az ötödik napon a mozgásé volt a főszerep. A 2-4. és az 5-8. évfolyamon differenciált feladatlappal dolgoztak a gyerekek, igaz-hamis állításokat kellett felfedezniük Kneipp életrajzában, majd sporttal kapcsolatos vicceket, bölcsességeket, meghökkentő történeteket gyűjtöttek. Az öt nap igényesen elkészített tanulói munkáiból kiállítást szerveztek.

A záró értékeléskor Fábián Lászlóné, a Vasvári Kneipp Közhasznú Egyesület elnöke bemutatta a Hegyháton működő Kneipp programot, majd közös plakátkészítés következett, és végigmentek az öt nap útvonalán Horváthné Kapui Zsuzsa vezetésével. Megköszönték Sejber Mihály, Fixl László, Dienes Zoltán, Pál Katalin, Pálla Csaba, Horváth Zoltán segítségét. Emléklapokat, díjakat osztottak Kovácsné Horváth Erika és Siposné Rózsa Erzsébet irányításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!