Vasvár

2016.11.21. 18:25

Vasvári eredmények, várakozások - Nem volt hollywoodi mesetörténet az elmúlt három évtized

Vasvár - Ünnepi képviselő-testületi ülés keretében emlékezett újjáavatásának harmincadik évfordulójára a város. Papp Lajos, V. Németh Zsolt, Kovács Tilda, Tóth Balázs neve fémjelzi városvezetőkként a három évtizedet.

Pogács Mónika

SZUBJEKTÍVEN

Legtovább, 16 éven át V. Németh Zsolt állt Vasvár élén. A vidékfejlesztési államtitkár a város mai arculatának kialakításában, a település infrastrukturális fejlődésében meghatározó személyiségnek nevezte Tóth Balázs jelenlegi polgármestert.

V. Németh Zsolt ünnepi beszédében Vasvárhoz kötődéséről azt mondta, ez a város az otthona, a város a haza számára. A település harminc évére való visszatekintést egyrészt egyszerűnek nevezte, hisz emberöltőnyi, könnyen áttekinthető idő. Ugyanezért nehéz is, mert a megélt, személyes emlékekkel tarkított időszakról nehéz elfogulatlanul szólni.

V. Németh Zsolt 16 éven át vezette Vasvárt, az ünnepen méltatta a város múltját, jelenét és jövőjét Fotó: Pogács Mónika

- Jó vasvárinak lenni. Mintha barát lenne a város, közeli, régi ismerős. Ismerem a dombra felfutó utcáit, az atmoszféráját, a vérkeringését, az anekdotáit. Tudom, hogy hogy osszam be az erőmet, hogy felérjek a lépcsők tetejére a Szentkútnál. Ismerősen zeng a templom harangja, ismerem gazdag múltját, sikereit, küzdelmeit. Ezért nemcsak barátsággal, de tisztelettel is tekintek Vasvárra, az egykori megyeszékhelyre, a királyi városra, ami évszázados jóvátételként nyerte vissza városi rangját - vallott szubjektíven kötődéséről a jelenlegi államtitkár.

ÉLETKÉPES TELEPÜLÉS

V. Németh Zsolt úgy fogalmazott: a városi cím három évtizeddel ezelőtti visszanyerése nemcsak az évszázados történelmi múlt jóvátétele volt, hanem új lehetőséget jelentett a település számára. Nemcsak a múltnak, hanem a jövőnek szólt. Az egykori városvezető számba vette a három évtized fejlesztéseit, társadalmi és kulturális eredményeit. Kiemelte a geotermikus fűtési rendszer bevezetését, ugyanis mindez évtizedek munkájára, több cikluson átívelő előkészítő folyamatra épült. A jövőbe mutató fűtési rendszer mára lakóépületek, közintézmények melegét adja környezetkímélő módon. A politikus büszkén beszélt arról, hogy a város miként őrizte meg különleges, egyedi településképét, régi hagyományait, köztük a mások számára nosztalgikus idillt idéző emberi viszonyokat. Azt, hogy itt ma is köszönnek, segítenek egymásnak az emberek.

- Ugyanakkor a harminc esztendő nem volt hollywoodi mesetörténet. A sikerek mellett küzdelmeket jelentett a rendszerváltozás, a könnyűipar leépülése, az elvándorlás, a gazdasági válság, a munkahelyek megszűnése miatt. De Vasvár talált válaszokat a problémákra, bebizonyította életképességét - fogalmazott az egykori településvezető.

KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS

V. Németh Zsolt Vasvárt szellemi városnak nevezte: olyan értelemben, hogy folyamatos és töretlen fejlesztési program volt a szakrális pontok megújítása, a közösség-építés. Az emlékek városának is tekinti: mert a település hősei, azok élete, emléke tereket, helyeket, közösségi emlékezőpontokat kapott. A tereknek jelentése, jelentősége van egyéni és közösségi emlékek tárházaként. Példa erre a Békeház megújulása: az itt kialakított Vasi Képzőművészeti Gyűjteménnyel - az épület funkciójának köszönhetően - Vasvár a nemzetközi vérkeringés része lett, csatlakozott a Békevárosok Európai Szövetségéhez.

Beszélt az egykori városvezető Vasvár főteréről is, amelynek múlt század eleji atmoszféráját igyekeztek helyreállítani, hogy a korábban gazdasági okokból kinyitott tér ismét záródjon, és újra a közösségek szolgálatába állhasson.

A vágyak városának is nevezte Vasvárt a politikus.

Kiemelte, hogy harminc évvel ezelőtt az akkori városvezetés és a városban élők vágya az volt, hogy Vasváron fürdő legyen - ez megvalósult. A mostani terv pedig, hogy létrejöjjön és itt működjön a Pannon Népfőiskola.

BIZTOS PONT

- Akár a szellem, akár az emlékek, akár a vágyak városa Vasvár, az csak összetartozással, a városhoz való nagyon erős kötődéssel, őszinte szeretettel jöhet létre. Ahogy Hamvas Béla mondja: a város mindenekelőtt tudatosan vállalt közös élet. Kívánom, hogy sok-sok generáció vállalja örömmel és elhivatottsággal itt a közös életet, hogy a városok, célok, életkorok és változások közt Vasvár legyen számunkra mindig a biztos pont, az otthon - zárta gondolatait V. Németh Zsolt Vasvár ünnepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!