Vép

2014.11.16. 11:09

Napkollektor adja az energiát

Az energetikai felújítások során megszépült épületeket adták át szombaton Vépen. Az elmúlt időszakban nyílászárót cseréltek, fűtési rendszert korszerűsítettek, hőszigeteltek.

Cseszkó Tamás

Családias hangulatú rendezvényt tartottak a vépi kultúrházban szombaton, annak örömére, hogy összesen 126,6 millió forintból sikerült korszerűsíteni a településen található épületeket. Egy beruházás befejezése ugyanis mindig jó alkalmat ad arra, hogy összegyűljön a település apraja-nagyja. Így volt ez az ötéves városban is, sok környékbeli polgármester döntött úgy ezen a délelőttön, hogy szintén osztozik a vépiek örömében.

-"Légy velünk itthon a hazai tájon, itt csak az öröm és a család várjon/Kedvező sorsod, ha messzire vet, szívedben maradj mindig vépinek" - csendült fel a vépi himnusz. Bizonyára sokan nem tudják, de a településnek tényleg van saját himnusza is, amelyet a várossá válás alkalmából mutattak be, szövegét Nagy János költő-tanár írta. Kovács Péter, Vép polgármestere beszédében elmondta, hogy a kisváros életében jelentős beruházások valósultak meg. -Az elkészült fejlesztéseknek jelentős városkép-alakító jelentőségük van -húzta alá a városvezető.

Meglepő, de Vép a 126,6 millió forintos beruházáshoz mindössze alig több mint 700 ezer forintot tett hozzá. Két győztes uniós és kormányzati pályázatnak köszönhetően ugyanis mind a munkálatok összegét, mind az ahhoz szükséges önerőt sikerült megnyerni. Az összesen 126,6 millió forintos fejlesztés során kicserélték a városháza nyílászáróit, korszerűsítették a fűtési rendszert, de a külső hőszigetelést is sikerült megoldani. A támogatásból jutott még a kultúrház külső hőszigetelésére, a kazán felújítására, valamint az általános iskola központi fűtésének felújítására is. Az előbb felsorolt épületeket napkollektorokkal szerelték fel.

A képen Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester, Kondora Bálint megyei alelnök (Fotó: Cseh Gábor)

-A megmaradt önerőt is igyekeztünk hasznosítani, korszerűen felújítottuk épületünk környezetét, a töredezett aszfalt helyett térkövet helyeztünk el, új kovácsoltvas kerítést építettünk be, és sikerült az akadálymentesítés kérdésével is foglalkoznunk - hangsúlyozta Kovács Péter. Hozzátette: rengeteg munka, szervezés, aggodalom volt jellemző az elmúlt időszakra, folyamatos kihívást jelentett, vajon esik-e eső, vagy sem. -Az volt a legnagyobb kérdés, merjünk-e bátrak lenni, de mint a régi közmondás tartja, bátraké a szerencse, és ez most is igaz volt -hangzott el. Az pedig külön dicséretes, hogy helyi vállalkozások is kivették a részüket a munkálatokból. -Vép veled, ez lesz az új jelmondata a városunknak, amely egyebek mellett azt üzeni, hogy ha van egy jó ötleted, gondolatod, nem kell félned, mert a városod kiáll melletted és támogat -zárta gondolatait Kovács Péter.

Az átadáson részt vett Ágh Péter, országgyűlési képviselő is, aki elmondta, méltó ajándék a mostani beruházás az ötéves városnak. -A kormányzati és uniós támogatásoknak köszönhetően sikerült méltóképpen lezárni az évet, és látjuk, hogy Vép egyre inkább a jövő városa -húzta alá a politikus.

A beszédeket követően Ágh Péter országgyűlési képviselő, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Kovács Péter átvágták a nemzetiszínű szalagot. Táncsics Anna egy verset szavalt, majd Pogácsás Zsuzsanna következett. Az ifjú hölgy tősgyökeres vépi, jelenleg a Debreceni Zeneművészeti Főiskola operaszakos hallgatója, ahogy a helyiek mondják, operaénekes lesz belőle. Pályafutását Vépen kezdte, egy helyi amatőr formációban. Most a Prayer című klasszikus dalt énekelte, amely nagy sikert aratott. A rendezvény végén díjazták azokat, akik beküldték az általuk készített képeket az önkormányzat által hirdetett fotópályázatra. A program a Szombathelyi Fúvószenekar műsorával ért véget, amely modern slágerekkel szórakoztatta a megjelent nagyérdeműt, a zenekart Nagy János dirigálta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!