Vép

2014.12.04. 20:20

Gyakorlat nélkül nincs igazi tudás

A Földművelésügyi Minisztérium megerősítené a tangazdaságokat, és az agrárszakképzésben is bevezetné a duális rendszert – mondta Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a vépi szakképző iskolában.

Az agrárszakképzésben is bevezetnék a gyakorlati képzést előtérbe helyező duális szakképzést. Ez a szakma sajátosságaiból adódóan nem mindenhol egyformán megvalósítható, de a gépész- és mezőgazdasági gépész szakmák oktatásánál, valamint az élelmiszeripar területen különösen jól működhet. A mezőgazdasági gépészeti képzés például hiányszakmának minősül, mert ezen a szakon szerzett tudás más területen is kamatoztatható. Szólt arról is, hogy folyamatosan tárgyalnak a cégekkel, jó néhány tanulószerződés megkötése is folyamatban van már.

Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár, Hollósi Éva igazgató (VM DASzK Vépi Középiskolája, Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma) Fotó: Timár Gergely

Román István kitért arra is, hogy erősíteni a taggazdaságokat, továbbá uniós források felhasználásával korszerűsítenék a szakképző intézmények gép- és eszközparkját, valamint infrastruktúráját. Hozzátette: a tervek szertint a tangazdaságokat olyan látogatható "mintagazdaságokká" fejlesztik, amelyek segíthetik a mezőgazdasági szakmák iránt érdeklődő fiatalokat a pályaválasztásban.

Barity Zoltán, Szentgyörgyvári Róbert, Fodor Istán (Fotó: Timár Gergely)

A szaktárca mintegy 64 mezőgazdasági szakképző intézményt működtet, ahol összesen 24 ezer diák tanul és 2800 pedagógus dolgozik. A teljes szakképzési hálózat költségvetése évente 16,2 milliárd forint,ezt az intézmények 5,5 milliárd forint saját bevétellel egészítik ki.

A sajtótótájékoztató után a helyettes államtitkár a helyi oktatási szakemberekkel találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!