Halloween

2017.10.31. 20:33

Történet a töklámpás mögött – Miért is faragjuk?

Töklámpást már azelőtt is faragtunk, hogy a halloween népszerűvé vált volna Magyarországon. A faragott tök mögött viszont hiedelmek rejlenek. Ezeket fejtjük most ki.

Horváth Iza

Egyre elterjedtebb Magyarországon a Halloween. A szombathelyi Diákönkormányzat is minden évben zombivonulást szervez a városba ennek a kelta ünnepnek az alkalmából, aminek a jelképe a töklámpás.

 

Egy hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a fátyol az élők és a holtak világa között. A töklámpást eredetileg kétféle célra faragták: Egyrészt, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket és démonokat, másrészt pedig ezzel világítottak a szellemeknek, hogy hazatalálhassanak, hiszen ilyenkor indultak útra ők is, hogy megtalálják a helyet ahol valaha éltek.

A töklámpást angolul Jack O'Lantern néven, azaz Lámpás Jack-nek is szólítják.

Jack a hiedelem szerint egy részeges, mókás, de igen cseles és manipulatív kovács volt. Olyannyira, hogy az ördög is elment érte, hogy meggyőzze, menjen a pokolba vele. Jack meghívta egy italra a trükkök mesterét, amikor aztán a számla rendezésére került volna a sor, Jack úgy döntött, hogy nem szeretne fizetni. Rávette tehát az ördögöt, hogy változzon érmévé amivel kifizeti az italokat. Ahelyett, hogy a férfi a pultosnak adta volna a pénzt, beletette a zsebébe, ahol egy ezüst keresztet is tartott, így az ördög nem tudott kiszabadulni onnan.

Kis idő múltán a gonosz megegyezett Jack-el, hogy békén hagyja egy évig ha kiengedi a zsebéből. Betartotta az ígéretét, egy teljes évig nem jelent meg a férfinál. Amint letelt az idő, ismét kopogtatott Jacknél, ugyanis szüksége volt egy olyan manipulatív és leleményes emberre a pokolban mint ő.

Jack ismét beszélgetésbe elegyedett az ördöggel és azt mondta neki: „Rendben, de mielőtt veled megyek a pokolba, meg szeretnék enni egy zamatos almát utoljára”. A gonosz felmászott a fára, hogy hozzon egy almát a férfinak, Jack pedig belevésett az almafába egy keresztet. Így az ördög a fán ragadt.

Ismét csapdába csalta.

Egy kis idő után Jack megegyezett az ördöggel, hogy leengedi a fáról, ha nem bünteti meg azért, mert kétszer is átverte. Az ördög beleegyezett.

Évek múltán amikor Jack meghalt, a mennyországból kitagadták a tettei miatt. Visszament tehát a pokolba az ördöghöz. Az ördög sem fogadta be, hiszen megígérte neki, hogy örökké békén hagyja. Odadobott neki egy izzó fát a pokol tűzéből, hogy ne vak sötétben kelljen bandukolnia. A fát beletette egy faragott fehérrépába, és azóta is az örökkévalóság fényével jár a mennyország és a pokol között.

Ezek a hiedelmek Angliából származnak, és végigjárták az egész világot.

Ön is faragott tököt? Mutassa meg nekünk!

Fotós: Pávolics Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!