Minden egy rendszerben

2017.11.04. 08:00

Az EESZT segítségével könnyebb lesz elemezni a társadalom egészségi állapotát

November 1-je óta élesben működik az EESZT, vagyis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, a háziorvosoknál, a kórházakban, valamint a patikákban. Érdeklődtünk, milyen sikerrel.

Pusztai Krisztina

Fotó: Szendi Péter

Mi is az EESZT?

Az EESZT olyan rendszer, amely képes a páciensekről minden szükséges adatot nyilvántartani és az arra jogosult szakember ezeket az információkat láthatja is. Minden magyar állampolgár, akinek tajszáma van, automatikusan bekerült a rendszerbe, de az adatainak elérhetőségét korlátozhatja (a www.eeszt.gov.hu oldalon az ügyfélkapun keresztül, a tajszámot megadva tudunk erről rendelkezni). Ügyfélkapu készítéséhez a kormányablakoknál lehet segítséget kérni. A rendszernek köszönhetően mindenkiről, aki orvoshoz megy – ha ezt engedélyezi –, rögtön látják, hogy milyen gyógyszereket szed, vagy milyen betegségei voltak korábban, milyen műtéteken esett át, érzékeny, allergiás-e valamire. Elkerülhetővé válnak az ismételt, indokolatlan vizsgálatok.

Fotós: Szendi Péter

Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez a lakosságnak nincs szüksége e-személyire, a rendszert használó szakembereknek azonban van elektronikus személyi igazolványa.

Ami az új struktúrában a betegeknek leginkább érdekes lehet, az az e-recept. Egyelőre még megmaradnak a papír-alapú vények, azonban a gyógyszerfelírás már az új rendszeren keresztül történik. Az e-recept vonalkódja alapján azonnal megtalálhatóak a „felhőbe” felvett receptadatok, így azok rögzítésére már nincs szükség. A patikusok pedig azonnal lehívhatják őket a rendszerből. A jövőben mindenkinek lesz lehetősége arra, hogy e-személyi igazolvánnyal kapja meg gyógyszereit, ehhez csak annyit kell tenni, hogy bemutatjuk az orvostól kapott „felírási igazolást” a gyógyszertárban. Jövő év végéig még elengedhetetlen a papíralapú vények kiállítása, de ha valaki utána is szeretné, akkor megkapja a hagyományos receptet. Az EESZT-hez jövő novembertől csatlakozik az Országos Mentőszolgálat, és a magánszolgáltatóknak is kötelező lesz belépniük a rendszerbe. Az új szisztéma a betegek érdekeit szolgálja.

Fotós: Szendi Péter

 

Visszajelzések

Szombathelyen két háziorvosi program működik: az egyik egy pécsi, a másik egy hódmezővásárhelyi szolgáltatóé. Egyiküknél voltak fennakadások, amelyeken folyamatosan dolgozik a szolgáltató – tudtuk meg a Kiskar utcai rendelő egyik háziorvosától. – Nehézkes volt a csatlakozási folyamat, több mint két hónapig tartott. Az orvosoktól felhasználóként informatikusi szintű tudást igényelt bizonyos helyzetekben. Egyelőre nem tudni, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket – mondta. Vannak még „bökkenők”. A betegek ebből annyit érzékelhetnek: nem kapják meg az e-kódot a receptjükre, a patikában a patikusnak újra fel kell vinnie a „felhőbe” a receptjeiket – hangsúlyozta.

Fotós: Szendi Péter

A Szűrcsapó utcai orvosi rendelőben tegnap reggel volt egy kis fennakadás, de a rendelés rendben lezajlott, minden beteget elláttak, az ellenkezőjére korábban sem volt és nem is lesz példa, nyomatékosította a rendelő egyik orvosa, és kiemelte, előre lehetett rá számítani, hogy egy ilyen nagy újítás esetén akadnak kisebb problémák.

Dr. Dudus Balázs szakgyógyszerész szerint a rendszer önmagában jó, az elképzelés, az irány jó, mert a 21. században a digitalizáció felé kell haladni . A nagy populáció egészségi állapotát sokkal könnyebb lesz elemezni, a támogatási irányokat, a finanszírozásokat meghatározni a későbbiekben. Ez nagyon jó dolog. – Nálunk is merültek fel gondok, ám a legfrissebb információim szerint az EESZT egyik szervergépe volt a hibás, a problémát elhárították, azóta nem is kaptunk hibaüzenetet. Azt gondolom, hogy minden rendszernek, amely újonnan indul, vannak gyerekbetegségei, amelyeket folyamatosan orvosolnak – zárta gondolatait dr. Dudus Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!