Folyamatos pályázat

2018.03.06. 10:30

Új minőségi szakaszt jelentenek a körmendi beruházások

A helyi önkormányzat jól szerepelt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatain. Amint azt Bebes István polgármester legutóbb hangsúlyozta, a város hét pályázati célra összesen 1,6 milliárd forintot nyert el.

Kozma Gábor

Bebes István polgármester fiatalok közt egy városi rendezvényen. Rájuk is gondoltak a pályázatok megírásakor, hiszen a fejlesztések sorában ott van a Rába-part átfogó megújulása, a zöldövezetek átalakítása Fotó: Jámbori Tamás

Bebes István polgármestert arra kértük, hogy foglalja össze a hét nyertes pályázat lényegét, kitérve arra, mit kell ehhez hozzáadniuk a körmendieknek. A városvezető szerint a TOP-os fejlesztések új minőségeket hoznak majd, és a folyamat éveken át tart. Mint mondta, nagy elismerés, hogy a döntéshozók támogatásra alkalmasnak találták azokat a célokat, amelyeket megfogalmazott az önkormányzat a pályázatok tervezése során. A projekteket többnyire még elő kell készíteni, bár van köztük, amely már előbbre tart: hamarosan megkezdődhet a kivitelezés. Ilyen például az óvodák megújítását célzó projekt, amely két tagintézményt is érint.

Bebes István polgármester fiatalok közt egy városi rendezvényen. Rájuk is gondoltak a pályázatok megírásakor, hiszen a fejlesztések sorában ott van a Rába-part átfogó megújulása, a zöldövezetek átalakítása Fotó: Jámbori Tamás

- Szintén előrehaladott állapotban van a város északi részének csapadékvíz-elvezetési programja. Ennek megvalósítása még az idén valószínű – mondta el a polgármester, aki kiemelte a teendők sorából a kilométernyi új közös gyalogos- és bicikliút kiépítését. Ez a nyomvonal a IV. Béla király utca és a Bástya utca csomópontjában tervezett körforgalomtól egészen az Egis Gyógyszergyárig fut majd.

- A TOP-os pályázatok további fontos eleme, hogy olyan zöldfelületek legyenek, amelyek jó közérzetet hoznak a lakosságnak. Ide sorolható a Dózsa György utca és a Rákóczi utca közötti lakóterület zöldterületi rehabilitációja sportpályával, parkkal, kutyafuttatóval. Feladatot ad a Rába-part megújítása is, ahol a tervezett fejlesztések több, egymástól különálló területet és ingatlant is érintenek. Éppen azért, mert a strand területe mellett megújul az önkormányzati tulajdonban lévő Rába-parti Sport- és Szabadidőcentrum is: új kemping épül, és megoldódik a Bárkaház árvíz elleni védelme is. A TOP-os fejlesztések nyomán szó van a helyi piac fejlesztéséről. A tervek szerint új fedett csarnok épül, a kistermelők és a vásárlók jobb körülmények közé kerülnek. Bebes István hangsúlyozta, hogy a városvezetés és a szakértői stáb folyamatosan felkutatja azokat a pályázatokat és forrásokat, amelyek segítségével fejleszthető Körmend.

- De ez nem egyoldalú folyamat, az itt élőkre is számos feladat vár. Hogy eredményre jussunk, hogy az elnyert pénzt a legcélszerűbben költsük el, széles körű összefogás szükséges – mondta Bebes István polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!