igaz történeteket mesélnek el

2020.08.11. 07:00

Szombathelyi katonák a határon – Az illegális bevándorlók felkapaszkodnak az ütközőkre, lyukat vágnak a konténerekre

A déli határ védelmének ellátására minden váltáshoz három-öt embert ad a Vas megyeieket tömörítő MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj a Közös Akarat 2020 programban. Két hazatért katonát kérdeztünk a tapasztalataikról.

Merklin Tímea

Balla András és Zag Lívia már teljesítettek szolgálatot a déli határon Fotó: Cseh Gábor

Fotós: Cseh Gábor

A Közös Akarat határvédelmi feladat több éve tart, a célja, hogy megakadályozzák a tömeges illegális migrációt a déli határon létrehozott ideiglenes biztonsági határzárnál.

Húsznapos szolgálatot jelent

Zag Lívia tartalékos főhadnagytól megtudtuk: a szombathelyi állomány majdnem minden tagja teljesített már határvédelmi szolgálatot, amelyen részt vehetnek hivatásos, szerződéses önkéntes műveleti és önkéntes területvédelmi tartalékos katonák is. Egy váltás húsz nap szolgálatot jelent, ebből az első hét felkészítés Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

A katonák kiképzésének része az őrszolgálati, járőrözési és általános harcászati ismeretek elsajátítása, átismétlik a fegyverhasználat, a rádióforgalmazás, az ellenőrző-áteresztő ponton történő személyi igazoltatás és gépjármű-átvizsgálás szabályait, begyakorolják az intézkedéstaktikai eljárások jogszerű mozzanatait, valamint felfrissítik egészségügyi tudásukat.

Tehervonatokat is ellenőriztek

Balla András őrvezető, a szombathelyi szerződéses állomány tagja a kelebiai vasútállomáson teljesített szolgálatot, részt vett a Szerbiából érkező tehervonatok átvizsgálásában, valamint a gépjárműves járőrözésben. Amint elmondta, a kerítésen kamera- és mozgásérzékelő rendszer is van, adott esetben a hangosbemondó angolul, arabul és törökül is megszólal, és elmondja az illegálisan érkezők számára, hogy Magyarország területén vannak, forduljanak vissza, ne sértsék meg a határt, keressék meg a legközelebbi tranzitzónát. A riasztott járőrök kimennek, és a két kerítés között begyűjtik a betolakodókat. Ha nem tanúsítanak ellenállást, egyszerűen kocsira ültetik őket, és elszállítják a tranzitzónába. Ellenállás esetén a rendőr intézkedhet, a katonák biztosítják a munkáját.

A szombathelyi katonák a tehervonatok ellenőrzése során felmerülő feladatok között beszéltek arról, hogy általános jelenség, hogy az illegális bevándorlók felkapaszkodnak az ütközőkre, a kardántengelyre, lyukat vágnak a konténerekre, így próbálnak a határon átjutni. Van, aki lécekből priccset ácsol a kocsi tengelyére, azon fekszik.

Balla András és Zag Lívia már teljesítettek szolgálatot a déli határon Fotó: Cseh Gábor

Balla András 2016 óta jó pár hónapot töltött Dél-Magyarországon. Megfogalmazta: nehéz távol lenni a családtól, de katonaként a határvédelem is kötelessége. Idén már nem megy vissza, mert a speciális önkéntes tartalékosok kiképzésében vannak feladatai. Zag Lívia először volt a határnál, önként jelentkezett. Kommunikációs tisztként dolgozik a mindennapokban, számára kihívás volt, hogy végre nem kívülről nézi, fotózza, mások mit csinálnak, hanem végrehajtja ezeket a feladatokat.

Napi tizenkét órás éber figyelés

Volt vonatbiztosító, teljesített szolgálatot magasfigyelőn, járőrözött rendőr mellett, katona mellett is. Volt szektorparancsnok is, egyetlen nőként a csapatban, tíz férfi tartozott hozzá, de senki nem vette zokon, segítőkészek voltak vele, értékelték a hozzáállását, hogy minden alkalmat megragad a tanulásra.

Bár fárasztó volt a szolgálat – megerőltető napi 12 órát éberen figyelni –, rengeteg történetet hallott, sok gyakorlati tapasztalatot szerzett, sikerült jó emberi és szakmai kapcsolatokat kialakítani, és mivel a kelebiai konténervárosban konditerem is van, a napi edzésekről sem kellett lemondania.

Örült, hogy sokféle emberrel találkozhatott: mivel Magyarország minden zászlóaljától érkeznek határvédelmi feladatra, egy helyen sokféle képesség megjelenik, bőven van lehetőség a katonai tudás bővítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!