Vidám évbúcsúztató

2021.12.31. 15:46

Jelmezes szilveszteri futás Kőszegen - fotók

Otthonkában, pizsamában, vagy éppen egy szál fürdőköntösben vágtak neki a belvárosi futásnak a jelmezesek. Kőszegen minden évben így búcsúztatják az óévet.

vaol.hu

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Idén is jó hangulatban telt a sportos, családi óévbúcsúztató Kőszegen. A hagyományos jelmezes kocogáson sok vállalkozó kedvű család vett részt. 

 

A hagyományos szilveszteri kocogással zárták az évet a Kőszegiek, pénteken délelőtt pontban 11-kor, közel száz jelmezes rajtolt el a várudvarról a kilövellő pezsgős dugó hangjára. A pezsgős palackot persze Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója fogta, aki mint általában mindig, most is focistának öltözött. A mókás, jelmezes futáson többségében sportolók vesznek részt minden évben, ami nem véletlen, a történet kezdete még a nyolcvanas évekbe nyúlik vissza. Akkoriban kezdték el a város sportvezetői a História Futást, majd idővel arra jutottak, ennek a futásnak kellene egy mókás, szilveszteri kistestvért is csinálni, ebből lett hát a jelmezes kocogás, ami alig több mint egy kilométeren, a város főterét érintve halad a belvárosban, majd érkezik vissza a várba, így rázva fel kicsit a várost. 

 

A futást hagyományosan ezúttal is a tűzoltók vezették, egyedül rajtuk nem volt jelmez, volt viszont teljes menetfelszerelés, ami legalább húsz kilót nyomott. Annak, hogy mindig ők mennek a menet élén leginkább a tisztelet az oka, hiszen a tűzoltókat sokszor csak akkor vesszük észre, ha baj van.

 

 

 

A vidám csapat alig kanyaradott ki a várból, máris egy népes turistacsapatba botlottak, akik láthatóan nagyon örültek annak, hogy a város történelmének megismerése mellett, kaptak egy jó adagot az élő kőszegi hagyományból is. A jelmezesek minden évben kitesznek magukért, ezúttal sem volt híja a különleges ötleteknek. Volt aki Supermarionak, más leopárdnak, vagy kalóznak öltözött, és voltak, akik pizsamában, otthonkában futottak. Akadt olyan család, akik Körmendről érkeztek, mások pedig egyenesen a fővárosból, itt pihentek Kőszegen, gondoltak futnak egy jót. Természetesen nem a futás a lényeg, az csak ürügy a találkozásra, hogy közösen búcsúztassák az óévet. Nemcsak felnőtteknek szóló baráti találkozó ez, de nagy buli a gyerekeknek is. Üres kézzel ráadásul senkit nem eresztettek el ezúttal sem, a tea, pezsgő, kölyökpezsgő mellé jutott minden családnak egy-egy ajándék a várból.

 

Szó volt róla, hogy a résztvevők többsége a helyi sportegyesületekből érkezett, a kőszegi bokszolók, szám szerint húszan voltak. Ők az elmúlt tíz évben mindig futottak, egyrészt mert szeretnek részt venni a város életében, másrészt jó alkalom ez arra, hogy egymás között is lezárják az évet, hiszen az ünneplés családi ügy mindenkinél –mesélte Varsányi Áron a klub vezetője. A bokszolók között volt, aki fürdőnadrágban, fürdőköntösben vágott neki a túrának, könnyen megtehette, hiszen az év utolsó napján gyakorlatilag tavasz volt. Igaz, ha hideg lett volna, valószínűleg akkor sem változik a jelmez, hiszen a karácsonyt többen is úgy ünnepelték, hogy felfutottak a Hétforráshoz, és ha már ott voltak jól meg mártóztak benne, és ez a terv elsején is, megfűszerezve egy éjszakai túrával. Az ő életük tényleg a sportról szól, azzal zárják, és azzal is indítják az évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!