Véget ért a képzés

2022.01.23. 07:00

Akolitusokat avattak a székesegyházban - fotók

Véget ért a Szombathelyi Egyházmegye által indított második akolitusképzés. A jelölteket szombaton avatta fel a szolgálatra dr. Székely János megyéspüspök.

Tóth Judit

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Az ünnepi szentmisét és az akolitus avatást a szombathelyi székesegyházban tartották. Az akolitus azt jelenti, követő, aki Isten szolgálattevője - mondta a megyéspüspök, majd így folytatta: a világiak aktív jelenléte és apostoli tevékenysége nélkül elképzelhetetlen az életerős egyház. Az akolitusokon is nagyban múlik jövő, hiszen az egyház megújulásának a világi keresztényektől és a keresztény családoktól kell elindulnia - hangsúlyozta dr. Székely János. Az aratnivaló sok, de a munkás kevés - folytatta a Szentírás szavaival a megyéspüspök, majd kiemelte, hogy a világnak nagy szüksége van bátor tanúságtevőkre, akik tapasztalataikat, örömeiket másokkal is megosztják. 

 

-Sokféle módon kopogtatott életetek ajtaján Krisztus, és ma igent mondtok arra a hívásra, amellyel Ő azt szeretné, hogy a kincseket, amelyeket adott, másokkal is megosztanátok. Legyetek igazi követők, egészen közel az Ő szívéhez. Követni Jézust azt jelenti: szüntelenül Őbenne élni, mert aki Őt követi, övé lesz az élet világossága. 

 

 

 

 

A szentmisén szó esett Boldog Batthyány-Strattmann László hercegorvosról is, akinek emléknapja január 22-e, ez egybeesett az avatási ceremónia napjával. A szemorvost példaképként említette a megyéspüspök, hiszen a világi apostolok egyik kiemelkedő alakja volt, aki mindenekelőtt saját lelkében élte meg a Krisztussal való egységet, és napról napra befogadta Őt a szentmisében, a gyakori gyónásban és imádságban. 

 

Boldog Batthyány-Strattmann László Krisztust sugározta a körülötte élők felé. Krisztus számít rátok, legyetek az Ő világossága - zárta szentbeszédét a megyéspüspök. 

 

Minden akolitus választott egy jelmondatot a Szentírásból, ezek a jelöltek személyes gondolataival együtt elhangzottak a szentmisén. A ceremónia záró részében következett az avatási szertartás. A jelöltek egyesével léptek előre, majd letérdeltek a kelyhet tartó főpásztor elé. Vedd ezt az Eucharisztia ünneplésére előkészített kenyeret. És úgy élj, hogy méltóképpen szolgálhass az Úr és az Egyház asztalánál – bízta rájuk a küldetést dr.Székely János. 

 

Az akolitusok feladata a lelkipásztorok munkájának segítése, a helyi szükségleteknek megfelelően áldoztatnak, szentségimádást, imacsoportot vagy bibliaórát vezethetnek, emellett megbízással további lelkipásztori teendőket is elláthatnak. A képzésük egy évig tart azok számára, akik korábban lelkipásztori munkatársi képzést kaptak, a többieknek két éves az oktatás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!