Koronavírus

2022.01.05. 13:27

Bizonyos esetekben kötelező lesz naponta antigéntesztet elvégeztetni Burgenlandban

Hans Peter Doskozil tartományi kormányzó szerdán ismertette az újonnan meghozott intézkedéseket.

vaol.hu

Fotó: Andreas Arnold

Több, fontos új intézkedés lép életbe január 10-től Burgenlandban. Hans Peter Doskozil, (SPÖ) tartományi vezető ezeket a szerdai sajtótájékoztatóján ismertette - közölte a burgenland.orf.at.

 

- Jelenleg 168 megerősített Omikron-eset van Burgenlandban - mondta a politikus. - Azt tapasztaljuk, hogy jelentősen nő a fertőzöttek száma. Arra kell számítani, számítani, hogy a kórházakat a negyedik hullámhoz hasonlóan leterheltek lesznek. Az új intézkedéssorozat egy hárompontos tervet foglal magában. Ennek célja a kritikus infrastruktúra védelme, a hangsúly a fokozott tesztelésen és védőoltáson van.

 

Hozzátette, a kritikus infrastruktúra területein, így az idősotthonokban, a kórházakban, az állami holdingtársaságban és az állami hivatalokban  hétfőtől naponta végeznek vizsgálatokat. Így a beoltott és nem oltott embereknek minden nap antigéntesztet kell végezniük. A be nem oltottaknak hetente háromszor PCR-tesztet is csináltatniuk kell, amely 48 óráig érvényes. Az idősotthonokban vagy kórházakban dolgozó oltottaknak kötelező lesz a heti kétszeri 72 óráig érvényes PCR-teszt. A tartományi szerveknél, vagy a holdingnál dolgozó beoltott személyeknek pedig hetente egyszer PCR-tesztet kell végezniük, amely 48 óráig érvényes.

 

- Az új rendelet 2022. január 10-től érvényes, és egyelőre négy hétig tart – emelte ki Hans Peter Doskozil.-  Ezeket a tesztelési lehetőségeket a szövetségi szabályozás szerint kritikus infrastruktúrának minősített vállalatok számára is elérhetővé teszik. Jelenleg 16 vállalatból egyébként 15 vállalta, hogy él ezzel az ajánlattal.

 

Hans Peter Doskozil eredetileg a kritikus infrastruktúra tesztkoncepcióját az iskolákra is ki akarta terjeszteni. Ám az oktatási minisztérium ezt nem engedte. A minisztérium döntését bírálta a kormányzó. Azt azonban bizonyos, hogy mielőtt azonban hétfőn iskolába mennének a tanukók, a diákoknak kötelező PCR-tesztet kell elvégezniük.

 

Forrás: burgenland.orf.at

- A PCR vizsgálati kapacitások növelése érdekében tartomány a Sanochemia gyógyszercéggel együttműködve saját laboratóriumot hozott létre. Előkészítés alatt van leányvállalat megalapítása is. - fűzte hozzá. - Hetente 21 000 további vizsgálat könnyen biztosítható ezen a laboratóriumon keresztül, más egységektől függetlenül.

 

A politikus hangsúlyozta, a védőoltás a kulcsa, hogy ezt a járványt legyőzzük. Egyúttal büszke volt a magas burgenlandi oltási arányra.  Január 18-tól a tartomány minden településén lehetőség nyílik az oltásra. Ettől függetlenül a háziorvosoknál továbbra is lehet kérni a védőoltást. z oltási eléra BITZ-ben és a háziorvosoknál továbbra is léteznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!