Hosszú gyógykezelés

2022.01.28. 07:00

Életmentő műtét vár a szombathelyi kisfiúra - Dávidka és családja Hamburgba utazik

Ritka és nagyon súlyos epeúti betegségben szenved a nyolc hónapos Ihász Dávidka. Néhány napon belül Hamburgba utazik a család, ahol élő donoros májtranszplantáció vár a kisfiúra. Édesapja, Ihász Norbert osztotta meg lapunkkal a történetüket.

VN

Ihász Dávidka élénk, nagy csibész és hatalmas küzdő

Forrás: Ihász Norbert

Aprócska kisfiú küzd hősiesen az életéért, amióta megszületett. Az epeelvezető rendszer veleszületett hiánya, zártsága – ezt jelenti a biliaris atresia latin kifejezés, amit diagnózisként kaptak a szülei betegségéről néhány hónapja. Dávid gyógyulásának egyetlen lehetősége az élő donoros transzplantáció, amit csecsemők esetében Magyarországon nem, a legközelebb Németországban, Hamburgban végeznek. Az már valószínűsíthető, hogy az édesanyja lesz a donor, a kiutazásuk napja is fix, ám hosszú és minden bizonnyal aggódással teli hetek, hónapok elé néz a család. A Dávid születése óta eltelt időszak is hullámvölgyekkel volt tele. Erről az édesapa mesélt. 

 

– 2021. május 13-án született a fiunk. Három nap múlva besárgult, de nem gondoltunk semmi rosszra. Felkerült a koraszülöttosztályra, kék fény alá helyezték, nem sokkal később fertőzést mutattak ki nála, amire antibiotikumos kezelést kapott. Nyolc napig a kórházban fogták, de azután is, hogy hazajöhettek a feleségemmel, vissza kellett járnunk kontrollra. A sárgasága csak nem múlt. Héthetes volt, amikor magas májfunkciós értékeket mutattak ki nála egy laborvizsgálaton. Azt már Budapesten, a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján állapították meg, hogy súlyos epeúti betegségben szenved: epevezeték-elzáródás miatt nem tud az epe megfelelően ürülni. Így epepangás jön létre a májban, ami egy idő után májelégtelenséghez vezet. A betegség egyik jellegzetes tünete a sárgaság.

 

 Tízhetes volt Dávid, amikor életmentő műtétet hajtottak végre rajta, de mint hónapok múlva az újabb és újabb kontrollvizsgálatok alapján kiderült, sajnos a műtét nem volt eredményes. A haskörfogata jóval nagyobb, mint a hasonló korú csecsemőké. Gyógyszereket kell szednie, a máj vérkeringése sem kielégítő, egyre romlanak az eredményei. Májtranszplantációra készülünk Németországba, a jelenlegi állás szerint a feleségem, Erika lesz a donor. A Hamburg-Eppendorf Egyetemi Klinikán kezdődik Dávid gyógykezelése, erre múlt héten kaptunk engedélyt. A kiutazás tervezett dátuma február 4., április 11-éig tartózkodhatunk ott, amit hosszabbítani lehet és előfordulhat, hogy majd kell is – meséli Ihász Norbert. A szülők az utolsó pillanatig vártak azzal, hogy a nyilvánossághoz forduljanak segítségért, de amint Norbert írta, egy pont után ez elkerülhetetlen volt: „A családunk anyagi erőforrásait a gyermekünk gyógyítása érdekében tett erőfeszítések már eddig is nagyon megviselték. A műtét és a repülőút költségeit finanszírozza az OEP, a hamburgi lakhatás költségeit azonban csak részben sikerült előteremteni.”

 

 Az Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány a kint tartózkodásuk idejére szükséges karanténszállás és a további lakhatás részleges finanszírozásában segít. Amint beutaznak az országba, kötelezően karanténba kerülnek, és miután ez lejár, vonulhatnak be a klinikára, kezdődnek a vizsgálatok. Azután tűzik ki a műtét időpontját. Utána még hónapokig Németországban maradnak a lábadozás idejére. 

 

Optimális esetben a műtét kezdetétől csak a felépülés legalább hat hétbe telik. Norbert hónapokra kiesik a munkájából: ő látja majd el a kisfiút, a felesége sokáig nem emelhet. Mindennek forintra váltva több milliós költségei vannak. Felajánlotta segítségét a szombathelyi Zseboroszlán Alapítvány is, nekik is hálásak, ahogy mindenki másnak, akik eddig segítő kezet nyújtottak, biztatták őket, mert „minden jó szó mérhetetlenül jólesik a bajban”.

 

 – Dávidka beszédes, élénk, nagy csibész. Azt szoktuk mondani, hogy operaénekesnek készül, mert mindig felemeli a hangját, amikor nem értjük, mit szeretne. És hatalmas küzdő, látszik rajta, hogy élni akar. Ha csak ránézünk, az erőt ad – mondja Norbert, aki azt ígéri, hogy az utazás és a gyógykezelés főbb állomásairól is beszámol majd, ahogy mi is olvasóinknak. 

 

Aki segítene az Ihász családnak, a következő számlaszámon megteheti: 12085004- 00590090-00100006. A számla Ihász Norbert nevén van a Raiffeisen Bank Zrt.- nél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!