Nemes kezdeményezés

2022.01.16. 10:27

Jótékonysági disznóvágás Kőszegen - Hetven családot segítettek

Jótékonysági disznóvágást tartottak szombaton a Brenner János Katolikus Közösségi Házban. Az akció közel húsz felajánló jóvoltából valósulhatott meg, akiknek köszönhetően több mint hetven kőszegi rászoruló család kaphatott támogatást.

Polgár Patrícia

Képünkön Fejes Zoltán, Berkes Ferenc, Szitás Zoltán, Palkovits Zoltán, dr. Kovács István, Hergovits Csaba, Acsai Attila, Perger Gyula atya és Gelencsér Attila Fotó: Ohr Tibor

Nemes kezdeményezés született a kőszegi egyházközségben dr. Kovács István ötlete nyomán. A sebész elsőként Gelencsér Attila önkormányzati képviselőt kereste meg, akivel közösen fordultak a városban néhány hónapja szolgálatot teljesítő Perger Gyula atyához. A plébános közbenjárására az egyházmegye is támogatta a kezdeményezést, amelyben összesen 18 adakozó támogatásával vásároltak meg két disznót – az állatokat szombaton vágták le és dolgozták fel. A hentesárut és füstölnivalót a családok még aznap átvehették a Brenner-házban.

 

Dr. Kovács István elmondta, hogy a jótékonysági disznóvágás ötlete már tavaly merült fel a baráti társaságában, akkor azonban a járványügyi szabályok nem tették lehetővé, hogy azt megtartsák. Terveik szerint jövőre is megszervezik a jótékonysági vágást, sőt, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével karöltve mellette főzőversenyt is rendeznének.

Forrás: Ohr Tibor

- A családok felkutatásában az egyházmegyei karitász segítette az adakozókat. Mindenkinek jutott hurka, kolbász, tepertő és hús is. A rászorulók az előbbieket készen kapták, a húsokat pedig maguk dolgozhatják majd fel – tudtuk meg Perger Gyula atyától.

 

A két sertés együttesen 520 kilogrammot nyomott, azokat egy kiszsidányi gazdától vették meg. Az állatok korán reggel, hat óra környékén sírtak fel, majd háromnegyed nyolckor érkeztek Kőszegre, ahol dr. Kovács István felelt azok feldolgozásáért. Míg ő a házban kerekítette le a különböző sertésrészeket, kint az udvaron üstökben főttek az abálásra váró belsőségek. A lelkes nyolcfős brigád 15 órára mindennel elkészült, amire a családok megérkeztek. A csomagokat a kőszegi katolikus karitász segítői porciózták szét, majd azokat dr. Kovács István osztotta szét. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy végül ötven rászoruló családot tudtak étellel ellátni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!