Tárlat

2022.02.10. 20:00

Áll a Porcelánbál - Karneváli hangulat a Schrammel-gyűjteményben - fotók

A Schrammel Imre karneválos porcelánsorozatából szerdán nyílt kiállítás május végéig tekinthető meg.

Budai Dávid

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Óriási érdeklődés mellett nyílt különleges, herendi porcelánokból rendezett kiállítás a Schrammel-gyűjteményben. A Herendi Porcelánmanufaktúrában az elmúlt közel kétszáz évben tizenhatezer porcelánformát és mintegy négyezer mintát alkottak, a mostani kiállításon méretüket, értéküket és exkluzivitásukat tekintve is egyedi műalkotások láthatók. 

 

 

 

A herendi porcelánok között máig külön világot képeznek azok a látványos, karneváli figurák, melyeket Schrammel Imre keramikus- és szobrászművész tervezett és a herendi porcelánfestő szakemberek dekorációi „öltöztettek fel, keltettek életre”. Csapláros Andrea múzeumigazgató köszöntőjében elmondta: a művész a karneváli hangulatot megidéző témára feleségének a velencei karneválon tett látogatása után talált rá.

 

 Horváth Soma alpolgármester azt mondta, nincs a világon olyan hely, ahol ne ismernék a herendit, bizonyára sokak vitrinjében lapul néhány darab. A Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, dr. Simon Attila arra biztatta a jelenlévőket, bátran használják féltve őrzött porcelánjaikat: minden elkészített darabra örökös pótlást vállalnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!