Rendkívüli megbeszélés

2022.02.28. 15:25

Kárpátaljai menekülteknek adna munkát a STYL - fotók

Rendkívüli megbeszélést tartott Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője és Radics Tibor, a Styl Ruhagyár igazgatója hétfőn délelőtt, miután a cégvezető jelezte: akár 50-70 kárpátaljai menekültnek is tudna egyszerre munkát biztosítani.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Az ötlet, amelyet Radics Tibor többnek szán egy jó gesztusnál, egyáltalán nem légből kapott: beregszáz járásban nagy hagyománya van a ruhaiparnak, jól képzett szakemberek – szabók, varrónők – kényszerültek most, a háború miatt elhagyni otthonaikat. Aggódnak is a nyugat-európai megrendelők, sorra kapja a szombathelyi cégvezető a telefonokat, át tudnák-e vállalni a megrendeléseket. Kapacitásuk azonban egyre kevesebb, a járvány után ismét magára talált az ágazat, augusztusig biztosan tele vannak munkával. Új munkaerőre azonban szükségük van, akár 50-70 új dolgozót is tudnának fogadni egyszerre, a géppark is adott hozzá.

 

A Styl vezetője az ügyben megkereste Horváth Attila gazdasági ügyekért is felelős alpolgármestert, aki annyit közölt: később térjenek vissza a témára. Ezután Hende Csaba országgyűlési képviselőt értesítette, aki azonnal tárgyalást kezdeményezett. A hétfő délelőtti megbeszélésén hangsúlyozta: a gyár hosszú ideje nehézségekkel küzd, a kormány korábban közel másfél milliárd forintnyi támogatást biztosított a cégnek, köztartozása pedig a mai napig fennáll, amelyet természetesen az állam felé meg kell fizetnie. Megnyugtató ugyanakkor, hogy újabb munkaerőre van szüksége, hiszen ez azt bizonyítja: a jelenlegi dolgozók munkahelye nincs veszélyben.

 

Hende Csaba kifejtette: minden kapcsolatát megmozgatja, és a tervek szerint a hétvégén a határra utazik, ahol reményei szerint a munkalehetőségről is tájékoztatja az érintetteket. – Reménykedünk, hogy a háborús helyzet hamarosan nyugvópontra tér. Ugyanakkor fel kell készülnünk arra is, hogy sokan tartósabb időre kívánják elhagyni otthonukat. Az ide érkezők ellátásáról a kezdeti, átmeneti időben mindenképpen városi összefogással kellene gondoskodni – fűzte hozzá.

 

Szombathely országgyűlési képviselője mindenkit arra kér, lehetőségeihez mérten segítsen a háború miatt nehéz helyzetbe került embertársain.

 

 Kifejtette: sokezer éves sorsközösség köt össze bennünket szomszédainkkal, de a nemzetközi jog értelmében is kötelesek vagyunk menedékjogban részesíteni őket. Aláhúzta: a háborús területről, a szomszédos országból érkező, az első biztonságos határt átlépő menekült, illetve a világ távoli részéből érkező, erőszakkal betörni készülő illegális migráns között óriási a különbség. 

 

– Ha felhőtlen nem is lehet a nyugalmunk, a kormány távol fogja tartani az országot a háborútól és a háborút az országtól – fogalmazott Hende Csaba, majd gyors látogatást tett a Styl üzemében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!