Már több mint ezren írták alá a petíciót

2022.02.10. 13:31

Módosítható a régi városi strand szerződése: ez a baloldali városvezetésen múlik

Módosítható a régi városi strandra vonatkozó adásvételi szerződés annak érdekében, hogy lakások és üzletek helyett parkosított parkoló lehessen – egyebek között ez is kiderült dr. Károlyi Ákos jegyző szerkesztőségünknek adott válaszleveléből. Már több mint ezren írták alá az erre vonatkozó kezdeményezést.

Vas Népe

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

Számos találgatás látott napvilágot az elmúlt napokban arra vonatkozólag, miért nem élt a Magyar Állam az elővásárlási jogával az önkormányzati ingatlancsomag esetében. A felmerült kérdések tisztázása érdekében dr. Károlyi Ákos jegyzőhöz fordultunk, aki a válaszlevél mellett rendelkezésünkre bocsátotta azt a levelezést is, ami Nemény András polgármester és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) munkatársai között zajlott.

 

Megtudtuk, a csomagból hat ingatlan esetében élhetett volna az állam az elővásárlási jogával: a régi városi strand mellett egy a Szent László király utcában lévő telephely, egy Szily János utcai ház és több herényi telek esetében. Utóbbinál látszik: ott négyzetméterenként kevesebb, mint 2500 forint plusz áfa összegért kelt el egy csaknem 10 ezer négyzetméteres terület. A jegyzői válasz kitért arra is, hogy az állam egyes ingatlanok esetében is gyakorolhatta volna elővásárlási jogát.

 

Dr. Károlyi Ákos megerősítette: az állam a már megkötött szerződés feltételeit teljes egészében elfogadva léphetett volna a nyertes pályázó, a Vasi lngatlanfejlesztő Zrt. helyébe.

 

Nemény András két alkalommal írt levelet az MNV Zrt.-nek az ügyben: az értékesítésről szóló közgyűlési döntés után alig egy hónappal, 2021. november 25-én, majd 2021. december 14-én. Mindkét dokumentumban olvashatunk arról, hogy a közérdeket az szolgálná, ha ezen a területen közparkot és parkolót alakítanának ki, a területet a kórház rendelkezésére bocsátanák. Kérdés persze: ha ezt a polgármester így látta, akkor október végén miért szavazták meg a baloldali frakció tagjai az egyik legértékesebb önkormányzati terület eladását egy 2021 júliusában alakult ingatlanfejlesztő cég számára.

 

A jegyző rámutatott: megvan a lehetősége annak, hogy a megkötött adásvételi szerződést módosítsák annak érdekében, hogy a kórházzal szembeni területen lakások és üzletek helyett parkosított parkoló létesülhessen. Erről annak kapcsán írt, hogy ha a Magyar Állam gyakorolta volna elővásárlási jogát, azt az új felek között, kölcsönös egyetértéssel módosíthatták volna.

 

Rákérdeztünk arra, hogy az önkormányzat felajánlotta-e segítségét a Magyar Államnak annak érdekében, hogy a régi városi strand helyén közparkot és parkolót alakíthassanak ki. A részünkre megküldött dokumentumokból – amiket az önkormányzat nyilvánosságra hozott – az látszik: írásban nem ajánlotta fel Nemény András az MNV Zrt.-nek, hogy készek lennének módosítani a szerződést. Arra viszont felhívta az MNV Zrt. képviselőjének figyelmét, hogy ha az állam a szerződéskötés után 24 hónapon belül nem kezdi el a lakások, üzletek építését, köteles a bruttó vételár egy százalékának megfelelő összegű kötbért fizetni 30 napon át az önkormányzatnak.

 

Ismeretes, Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője azt javasolta: vegye vissza az önkormányzat a területet, adja át az államnak, és ő vállalja, hogy a kormánynál elintézi, hogy még az idén megépüljön a parkoló. Az országgyűlés alelnökének ajánlatára a baloldali városvezetés eddig nem reagált.

 

A kórházi szakszervezet és a mentőszolgálat vezetőinek nyílt levelét, amiben új lakások és üzletek építése helyett parkosított parkoló létesítése mellett emelték fel szavukat, petícióként már több mint ezren írták alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!