Vádemelés

2022.03.10. 08:34

Halálos buszbaleset Boba közelében - A sofőr az "Elsőbbségadás kötelező" tábla ellenére behajtott az útkereszteződésbe

A vádirat szerint a vádlott autóbusszal közlekedett a 8415-ös számú közúton, Borgáta felől Boba irányába.

Vas Megyei Főügyészség

Forrás: VN-archív

A Szombathelyi Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a buszsofőrrel szemben, aki a vád szerint 2021 májusában, Borgáta térségében figyelmen kívül hagyta az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát, ráhajtott a védett útra, ahol összeütközött a szabályosan közlekedő személygépkocsival, amelynek vezetője a baleset következtében a kórházban elhunyt, míg utasa súlyos sérüléseket szenvedett.

 

A vádirat szerint a vádlott autóbusszal közlekedett a 8415-ös számú közúton, Borgáta felől Boba irányába.  A vádlott a 8415-ös és a 8429-es számú közutak kereszteződésénél elhelyezett „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát figyelmen kívül hagyta, és megállás nélkül behajtott az útkereszteződésbe, ahol az útját egyenesen, Boba irányába kívánta folytatni. A védett úton, neki jobb kéz felől érkezett személygépkocsival a sértett, aki elől egy utast is szállított. 

 

A sértett észlelte a forgalmi sávjába hajtó autóbuszt, azonban az ütközést elkerülni nem tudta, így nekiütközött az autóbusz jobb hátsó kerekének, illetve a karosszériájának. Az ütközés következtében a személygépkocsi elhagyta a szilárd útburkolatot, és az út melletti mezőgazdasági területen állt meg. A baleset következtében a személygépkocsi vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően elhunyt, míg az utasa nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, a vádlott pedig nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

 

 A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ vonatkozó rendelkezését, mert olyan útról érkező járművel, amelyen a kereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, nem adott elsőbbséget a keresztező útról érkező jármű részére. 

 

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Sárvári Járásbíróság fog dönteni - közölte a Vas Megyei Főügyészség.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!