Gasztronómia

2022.03.05. 21:01

Íme a lukácsházi böllérverseny eredménye - Tizenhét díjat osztottak ki a szervezők

Gyöngyössy Péter

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Az idei böllérversenyre 11 csapat nevezett: Lukácsháza, Pusztacsó, Kőszegpaty, Nemescsó és Győrvár a kezdetektől részt vesz a rendezvényen, hat település - Kám, Csönge, Vép, Rábapaty, valamint Vaskeresztes és Felsőcsatár - először állított bölléreket a bontószék köré Lukácsházán. 

 

Az esemény nemzetközi jellegét az adta, hogy Lukácsháza testvértelepülésének, a Hargita megyei Csíkkozmás csapata is itt volt. A zsűri három szempont alapján értékelte a csapatokat: a disznó leölése, feldarabolása volt az első feladat, pontozták a vendéglátást - a résztvevőknek be kellett mutatniuk a településüket, hogyan fogadják a hozzájuk érkezőket.

 

 Harmadik feladatként pedig az elkészített nyolcféle ételt zsűrizték: a böllér reggelit, a húslevest, a májas- és véreshurkát, a kolbászt, a pecsenyét, a toroskáposztát, valamint egy szabadon választott, kemencében sült ételt. Ez utóbbi duplán számított, mivel ez a lukácsházi program fő eleme. Értékelték a dekorációt is. Minden ételt háromfős zsűri kóstolt, a kemencés ételeket hatan mustrálták. Öt zsűri bizottság működött, meghatározott rendszer  szerint. A zsűri tagjai szakemberek, vendéglősök, böllérek voltak.

 

A nemescsói csapatForrás: © Unger Tamás / Unger Tamás

Este hat óra körül hirdették ki az idei Pincés kemencés böllérverseny győzteseit, és számos különdíjat is kiosztottak. Lukácsháza önkormányzatának különdíját Csönge csapata vehette át Virág János polgármestertől.

 

 A Lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesületének különdíját Rábapaty kapta, Mélykuti Eszter adta át. A Vas Megyei Közgyűlés különdíját Kám csapata vehette át Gagyi Leventétől. A Vas Népe különdíját Kőszegpaty nyerte, a díjat Németh Balázs adta át. A Lukácsházi Gyöngyösmenti Nonprofit Kft. díját Vaskeresztes és Felsőcsatár közös csapata kapta. A díjat Palatin István adta át. 

 

A szakmai zsűri által odaítélt díjak átadására Ágh Péter országgyűlési képviselőt kérték fel. 

 

disznóvágásért és a feldolgozásért odaítélt különdíjat Vaskeresztes és Felsőcsatár közös csapata, a legjobb vendéglátók különdíját Csíkkozmás-Daruszentmiklós csapata, a legjobb ételkészítőknek járó különdíjat pedig a pusztacsóiak vehették át.

 

Külön értékelték a pincés kemencés ételeket. Első helyezett lett Pusztacsó, második Csíkkozmás-Daruszentmiklós, harmadik Kám csapata. A kemencés díjátadásban Csejtei Péter is részt vett. 

 

Összesítésben az alábbi sorrend alakult ki

 

1. : Csíkkozmás-Daruszentmiklós

2.: Lukácsháza

3.: Pusztacsó

4.: Nemescsó

5.: Vép

6.: Győrvár

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!