Bokrétaünnep

2022.04.01. 11:30

Egyedülálló lesz az országban a szentpéterfai iskola: az első forgó tanterem

Bokrétaünnepet tartottak az épülő iskolánál, amely bizonyos szempontból egyedülálló lesz az országban. Itt lesz először forgó tanterem. A győri tervezők ezzel az innovációval nemzetközi építészeti díjat nyertek.

Tóth Judit

Timárné Skrapits Anna iskolaigazgató, Varga Béláné, a Szombathelyi Tankerületi Központ gazdasági vezetője, tankerületi igazgatóhelyettes, a háttérben ifj. Takács Ferenc, a kivitelező cég vezetője

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Két helyszínen zajlik a munka a Szentpéterfai Horvát–Magyar Kétnyelvű Általános Iskolánál. Az Alkotmány utcában felújítják a régi épületet, közvetlenül ennek szomszédságában pedig épül az új iskola. Skrapitsné Jurasits Ágnes, Szentpéterfa polgármestere elöljáróban elmondta: a felújítás és az építkezés nem valósulhatott volna meg V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő támogató hozzáállása nélkül. 

 

– Most nemcsak új iskolát építünk, hanem sokkal korszerűbbé tesszük azt az épületet is, ahol eddig a felső tagozat működött. A tervek szerint a 2022/23-as tanév második félévében vehetjük birtokba az új iskolát, ide a felsősök kerülnek, az 1963-ban épült, felújított szárny pedig az alsósoké lesz. A beruházáshoz korábban 500 millió forintot nyert a település, ez nem volt elég, így újabb lobbitevékenységre volt szükség további források megszerzéséhez.

 

 V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő közbenjárására 2021 végén mintegy 274 millió forinttal toldotta meg a kormányzat a korábbi összeget. Az országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a bokrétaünnep a kivitelezők, az építők dicsérete, különösen akkor, ha helyi vállalkozóról van szó, aki szívügyének is tekinti a beruházást. Az új épületben négy tanterem, egy informatikai és egy természettudományi terem, egy tágas aula, egy tálalókonyha és étkező kap helyet. Utóbbi nagy jelentőségű, hiszen a szentpéterfai iskolások eddig a helyi óvodában étkeztek. A forgó tanteremről a felelős építész és tervező, Tátrai Ádám adott bővebb tájékoztatást.

 

– Ez nem egy szabályos tanterem, hanem húrnégyszög alakú, ami azt jelenti, hogy kettő derékszöge van egymással szemben, emellett van egy tompa és egy hegyesszöge. A nem megszokott forma nagyon jó akusztikai szempontból, sőt környezetpszichológiai hatása is kiemelendő. Két oldalon vannak ablakok és a földszinti termek esetében közvetlen a kertkapcsolat, így a természet is közelebb kerül az oktatómunka során – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!