A pandémia után újra

2022.04.05. 17:30

Ez lesz a nyolcadik tulipános fesztivál Celldömölkön, kiállításokkal, koncertekkel, piaccal

Tavaly „nagy” tulipánfesztivál nem volt (a pandémia miatt), a gyerekeknek azonban mini tulipánfesztivált szervezett a KMKK. Az idén azonban ismét a hagyományos formában rendezi meg a város virágos fesztiválját: koncertekkel, vásárral és más programokkal. És természetesen rengeteg tulipánnal. Ez lesz a nyolcadik.

Ölbei Lívia

Virágzó belváros, a KMKK előtt áll a fesztiválszínpad

Forrás: VN-archív/Benkő Sándor

Bár nem könnyű összehangolni a virágnyílást és a fesztivál időpontját, a remények szerint április 22-ére ismét tulipánpompába öltözik a város, ahol 2014-ben rendezték az első Tulipánfesztivált, amely gyorsan meghatározó tavaszi nagyrendezvénye lett Celldömölknek. A történet tulajdonképpen 1956-ban kezdődött, amikor Piri Zoltán, a 16 éves szergényi fiú – aki addig a földeken dolgozott, mert a család nem engedhette meg magának, hogy taníttassa őt – az 1956- os forradalom után Ausztriába menekült (disszidált, ahogyan akkor mondták). Ott végezte el a középiskolát, aztán ösztöndíjjal Hollandiába, Utrechtbe került, elvégezte a történelem szakot, később tanárként dolgozott. Lánya, Piri Kati a Holland Szociáldemokrata Pártban vált európai politikussá. Magyarországgal soha nem szakították meg a kapcsolatot, az időközben elhunyt – Celldömölk Városért Érdeméremmel is kitüntetett – Piri Zoltán szűkebb hazájában nyugszik. 

 

A Celldömölki Tulipánfesztivál voltaképpen neki köszönhető: sok ezer tulipánhagymával látta el a várost, így kezdődött a fesztiváltörténet 2014-ben, amikor városként 35. születésnapját ünnepelte Celldömölk. A nyolcadik tulipánfesztivál – ismét a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár rendezésében, tortaversennyel – április 22-étől 24-éig (péntektől vasárnapig) tart. Pénteken délelőtt szokás szerint gyerekprogram lesz a művelődési központban, délután pedig hagyományosan a KMKK Móritz Galériájában kiállítással nyílik meg hivatalosan a tulipánfesztivál: ezúttal a Kemenesaljához kötődő népművészek és iparművészek mutatják be alkotásaikat. 

 

A tárlatnyitó után koncert kezdődik a Dr. Géfin téren felállított szabadtéri színpadon: előbb a Syrius Shadows Band, aztán a Romungro Gipsy Band, végül a Delta lép fel. Szombaton kinyit a Kemenesi Piac, helyi előadók is bemutatkoznak, lesz zenés színház és újabb tárlatnyitó. Vasárnap a kórusokat felvonultató Bárdos Fesztivállal zárul a program a KMKK-ban. Közben jár a kisvonat: virágok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!