Hova utazzunk?

2022.05.24. 11:30

Felpörgött a turizmus - Szlovénia, Törökország, Egyiptom is kedvelt célpontja a Vas megyei turistáknak

A bátrabbak már tavaly nyáron is vállalták a külföldi pihenést, a turizmus azonban igazán csak idén kezd visszarázódni a régi kerékvágásba. Az egyik szombathelyi utazási iroda vezetője elmondta: a foglaltsági arányuk most már vetekszik a 2019-es adatokkal.

Polgár Patrícia

Németh Gáborné szerint a turizmus idén kezd visszatérni a pandémia előtti helyzethez

Forrás: Unger Tamás

– A bezártság után mindenki alig várta, hogy útnak indulhasson – vélekedik Mátyás Tiborné, az egyik szombathelyi utazási iroda ügyvezetője, aki szerint a turnusok közül – a városlátogatásokat és a körutazásokat tekintve is – Törökország, Egyiptom, a görög szigetek és Olaszország a leginkább keresettek. Utóbbiról érdemes tudni, hogy a nyaralók nagyon várták, hogy szabadon lehessen beutazni az országba, ez azonban még máig sem következett be.

 – Az említetteken kívül újból keresettek a hajós körutazások is – jegyzi meg Mátyás Tiborné, aki azt is hozzáteszi: az apartmanok esetében ügyfelei az olcsóbbakat keresik, ám ezen a szállástípuson egyre inkább felülkerekednek a hotelek. Az utazásszervező érdekességképpen kiemelte, hogy Horvátország helyett egyre inkább Szlovéniát célozzák meg a nyaralók. 

Ugyanis, ahogyan Törökország és Görögország esetében, a szlovéneknél is a kétoldalú megállapodás miatt hónapok óta szabadon átjárhatók a határok, emellett pedig Horvátországban hatalmas áremelkedés tapasztalható. A drágulás miatt jóformán ott a legdrágábbak a szállások a hasonló kaliberű európai országokhoz viszonyítva – tudjuk meg Mátyás Tibornétól, aki azt is elmondta: a pandémiás időszakhoz viszonyítva 40-50 százalékkal emelkedett az utazási irodájának a forgalma. 

Hasonló fellendülést tapasztal Németh Gáborné, az egyik országos utazási ügynökség szombathelyi kirendeltségének vezetője. Az utazási iroda tavalyi forgalma még mérsékeltnek volt mondható, ám az idei nyári szezonban már a három évvel ezelőttihez hasonló számokat produkálnak. Szerinte ez részben annak köszönhető, hogy az idei külföldi nyaralások bevezető árai olyan alacsonyak voltak, hogy az, aki akkor foglalt, szinte olcsóbban utazik el például Törökországba, mint a Balatonra. Hozzáteszi: a járványhelyzet után minden vendégük más szájízzel tér be újra hozzájuk. Úgy látja, hogy mindenki vágyott már arra, hogy ismét biztonságban utazhasson el nyaralni egy idegen országba is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!