Sok települést ellátnak

2022.05.08. 15:30

Kerek születésnapot ünnepeltek a répcelaki tűzoltók - Száznegyven éve vigyázzák a környéket - fotók

Nem kell többé kölcsönkérni létrás autót a répcelaki tűzoltóknak, amivel olyan képességre tettek szert, amire az elmúlt 140 évben nem volt példa.

Budai Dávid

A másokért való szolgálatot tartják küldetésüknek

Forrás: Unger Tamás

A répcelaki tűzoltóság 140 éves fennállását ünnepelték szombaton a művelődési ház előtti téren. A kezdésig a Hegykői Tűzoltózenekar térzenével szórakoztatta a szép számú érdeklődőt, akik között nemcsak a helyi, de a környékbeli önkéntes tűzoltóságok is képviseltették magukat. Itt voltak a beledi, pápoci, a répceszemerei, a csáfordjánosfai és az iváni önkéntes tűzoltók. Az ünnepség része volt két tűzoltósági gépjármű, egy terepjáró és egy létrás kocsi átadása is. Nagy János, a helyi önkéntes tűzoltók parancsnokhelyettese elmondta, Répcelak mellett 16 település védelmét látják el, a klímaváltozás miatt, egyre többször kell viharkárok miatt beavatkozni. 

Korábban, ha magasból kellett menteni, Sárvárról, vagy Szombathelyről kellett emelőkosaras autót kérni. Két éve aztán a Magyar Falu Program pályázatát kihasználva, öt millió forintot nyertek egy létrás tűzoltókocsi beszerzésére, ez az összeg persze nem lett volna elég, ezért az önkormányzat és a három helyi nagy cég sietett a tűzoltók segítségére, akik végül egy holland hirdetésben bukkantak rá arra az Ivecora, amelynek létrájával már a harmincméteres magasságot is elérhetik. A honosítást követően, idén januárban állították szolgálatba a járművet, ami azóta már több éles bevetésen igazolta létjogosultságát. Ezzel, olyan képességgel lett gazdagabb a tűzoltóság, amire az elmúlt 140 évben nem volt példa. 

Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke a 140 éves jubileum alkalmából emléklapot adott át a tűzoltóknak, és mint hangsúlyozta, az elkövetkező időkben sem kell létszámhiánytól tartani, hiszen a fiatalok körében népszerű a tűzoltók munkája, van utánpótlás bőven. Ezt igazolta egyébként az is, hogy néhány kisgyereken az önkéntes tűzoltók egyenruhája volt. Ágh Péter országgyűlési képviselő felidézte, hogy 1882-ben Répcelakon, Csánigon és Nicken 248 határoztak úgy, hogy településeik védelmében létrehozzák az önkéntes tűzoltó egyletet. Mindez azt bizonyítja, hogy mindig éltek itt olyan emberek, akik tenni akartak másokért, akik a másokért való szolgálatot küldetésüknek tartották. Ez a mentalitás pedig 140 év alatt nemzedékről nemzedékre öröklődött. Az ünnepségen felszólalt még Hegedüs Ákos, a Linde Zrt. vezérigazgatója és Varga Sándor alpolgármester is. Az autók megáldását és hagyományos pezsgős felavatását követően, a tűzoltók ünnepélyes állománygyűlést tartottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!